krpan in druščina postani član

Naslov teme: tujec s SLO davčno številko

5067  23.11.2021 - 10:51h / DDV / Avtor: asda / 429 / 2

V nemški spletni trgovini (ki je sicer v slovenščini) smo kupili novoletno darilo majico. Dobili smo račun na katerem je obračunan slovenski 22% DDV gor in SLO ID številka za DDV tujca. Hkrati pa piše na računu: "Tega računa ni mogoče uveljavljati za odbitke vstopnega DDV. Nakup je bil opravljen le za osebne namene."
Šla sem gledat splošne pogoje spletne trgovine in našla ta zapis: Ponudbe na naši spletni strani so namenjene izključno potrošnikom, ki opravijo nakup za namen, ki ga ni mogoče pripisati njihovi poslovni ali poklicni dejavnosti.

Kaj sedaj? Se samoobdavčimo od neto cene in 2x plačamo DDV, saj si ga ne smemo odbijat kot priznanega?

Vedno kadar nam tujci na prejetem računu obračunajo 22% SLO DDV sem v dilemi, ker ne vem ali imajo v Sloveniji 1) poslovno enoto in se obravnavajo kot običajno slovensko podjetje, ali so le 2) tujec s SLo davčno številko zaradi prodaje na daljavo, ki nas napačno obravnava kot končnega kupca in zato obračunajo 22% DDV. Kako naj vem ali gre za 1) ali za 2)?

Najlepša hvala.

Mat - 24.11.2021 - 15:02

To mene povsem čudi, saj takih pogojev po slovenski zakonodaji ni mogoče dajati.    Res sicer je, da če gre za poslovno darilo, pač že zato davka ne morete odbijati, razen , če bi šlo za reklamno majico, ki reklamira vaše podjetje, kjer je sam izdelek neke nizke vrednosti.     Sam bi normalno poknjižil, kot blago SLO dobavitelja, saj imajo SLO DŠ, davka pa ne bi odbijal, poslovna darila, reprezentanca ! 

asda - 25.11.2021 - 08:58

Ta dobavitelj je v seznamu davčnih zavezancev na FURS označen z _*, kot vsako drugo podjetje identificirano za DDV. Tako da si s tem seznamom ne morem pomagat.