krpan in druščina postani član

Naslov teme: zaloge

5049  22.11.2021 - 08:57h / Ostalo / Avtor: zdenka / 608 / 3

Ima mogoče kdo kakšno šiviljo, ki ima tudi svojo trgovino. Zanima me namreč nabava materiala, ki preide v izdelek za trgovino. Kakšen imate postopek knjiženja in raznknjiževanja zalog materiala. Prosim za kako pojasnilo.

mimica - 22.11.2021 - 11:16

Odgovor ni enostaven tudi zaradi tega ker ne vemo kako vodite zaloge v trgovini. Pred leti, sem se srečala z napako, ko je program izdelal prihodke 1) med prenosom iz proizvodnje v trgovino, pa še 2) ko je bilo blago prodano tako, da so se prihodki podvojili, na podlagi teh podvojenih podatkov pa je bila izdelana bilanca. Žalostno! Skupaj s takratno računovodkinjo smo popravili davčni obračun, za Ajpes pa je bilo prepozno.  Zato, bodite pozorni! 
Osnovno temeljnico proizvodnje poznate a ne?  Ko dobite zalogo na Kto 630, ga s temeljnico ( ali kalkulacijo, ali kakšen drug dokument  odvisno od tega ali kaj vlaklulirate pri tem prenosu, mogoče razliko v ceni... ) prenesete na Kto 660 , ki pa ga rezbremenite takrat, ko preneseno blago prodate.
Jaz ful kompliciram, včasih vključim še konte razreda 5, podkonte prihodkov in porabe in še kakšen evidenčni konto, da je ja vse transparentno. Mogoče pa vam računalniški program pravllno izdela prenose oz.porabe. Za šiviljo se je treba potruditi .)  

 lp, m


  

zdenka - 23.11.2021 - 07:19

ja vem, da je komplicirano, sem že precej gradiva predelala. Kupimo materila (blago), ga knjižimo na 3. Potem iz tega izdelamo obleko in jo damo v trgovino. Torej 3 razknjižimo in knjižimo na 63 in dalje na 660. Zadeve vodimo po nabavnih cenah. Problem pa imam tudi v tem, ker ne vem koliko materiala oz. obstajajo kaki normativi za razknjiževanje materiala, saj točno nikoli ne moreš vedet koliko gre za eno krilo, obleko,..... Računalniški program mi ne dela tega.
Prave proizvodnje še žal tudi nisem v praksi delala in mi vsaki nasvet pride prav.

... - 23.11.2021 - 21:45

Problem pa imam tudi v tem, ker ne vem koliko materiala oz. obstajajo kaki normativi za razknjiževanje materiala, saj točno nikoli ne moreš vedet koliko gre za eno krilo, obleko,.....   lahko je 0,5m ali pa 5m
Verjetno bi bilo lažje z delovnim nalogom, ko se odreže z bale, se pribeleži kateri  in koliko gre v izdelek....