krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tujec z slo IDDDV

4986  16.11.2021 - 14:12h / DDV / Avtor: frezija / 312 / 1

V Sloveniji smo opravili storitev za naročnika-kupca s sedežem znotraj EU /Ciper/, ki nam je predložil davčno številko za DDV s predznakom SI. Izstavili smo račun s klavzulo DDV ni obračunan po 1. odst. 25 člena ZDDV-1 Reverse Charge.
Ob vnosu /RP-O/rekapitulacijsko poročilo, pa le-tega ne moremo oddati, ker je kombinacija države /v našem primeru CY/ neveljavna z ID številko /SI/, ki so nam jo posredovali. 
Zanima nas:
- ali, v primeru, da nam ne sporočijo DŠ za DDV po sedežu naročnika - popravimo račun in zaračunamo 22% DDV ?
- in v tem primeru ni potrebno rekapitulacijsko poročilo

Uredništvo - 17.11.2021 - 07:55

Predpostavljamo, da gre za storitve, za katere se uporabi splošno pravilo in ne katero izmed posebnih pravil (npr. storitve v zvezi z nepremičninami itd.).
Če vaš naročnik v Sloveniji nima stalne poslovne enote, kateri bi opravili storitev, potem je kraj opravljanja storitev v kraju, kjer ima naročnik sedež dejavnosti (ne glede na to, da ima naročnik tudi lahko ID številko druge države članice). Če vam ni posredoval veljavne ciprske ID številke za namene DDV in se storitev ne uvršča v katero izmed posebnih pravil glede opredelitve kraja opravljanja storitev, potem je transakcija obdavčena v Sloveniji. Posledično se transakcija ne vpise v RP-O.

PS: Vabljeni na praktični webinar - davčni obračun DDPO za leto 2021
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/148/webinar-davcni-obracun-ddpo-za-leto-2021--novosti-na-podrocju-ddpo-v-uporabi-od-01012022-naprej