krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kritje karantene za cepljeno osebo

4968  15.11.2021 - 10:47h / Ostalo / Avtor: Lina / 1306 / 11

Zanima me, če je refundacija za karanteno, ki bi jo morala dobiti sicer ceplejna oseba. Ali NIJZ potrjuje tovrstne primere in imate pozitiven odgovor glede refundacije. Ali postopek, ki se ga opravi kot prijava rizičnega stika na strani NIJZ pije vodo za primer cepljene osebe. Cepljena oseba je v stiku s pozitivnim otrokom - stik je znotraj gospodinjstva. Hvala. 

A - 15.11.2021 - 11:04

Pa sej ni karantene v teh primerih,..

lina - 15.11.2021 - 11:23

Vem, da je ni, ni nujna, ampak delavec (in tudi delodajalec) so ocenili, da je bolje, da je tako izpostavljen človek doma, da ne povišuje tveganja za druge, zato bi rad - tudi delodajalec pridobil karantensko odločbo. Ali ima do nje pravico tudi če je necepljen? 

lina - 15.11.2021 - 11:24

Pardon - cepljen seveda. 

Simona - 15.11.2021 - 11:43

Ali cepljenemu in prebolevniku karantena pripada?

Na spletni stran vlade piše, da karantena za cepljene in prebolevnike ni potrebna, ne pa, da jim ne pripada. ''V primeru, da oseba prejme obvestilo NIJZ o tesnem stiku z okuženo osebo ali odločbo o karanteni, pa izpolnjuje pogoj P ali C, naj o tem obvesti Ministrstvo za zdravje na e-naslov: odlocbe-karantena.mz@gov.si. Obvestilu je potrebno dodati dokazilo o cepljenju oz. prebolevnosti,'' so zapisali na spletni stran.

. - 15.11.2021 - 12:03

Žalostno.
Pa za zdravje gre.

lina - 15.11.2021 - 12:24

Kar pride na spletni strani vlade in kar je citirano zgoraj velja v primeru, če se karantenska odločba dobi (npr. za šolarja), ki pa je morda cepljen in potem javiš na tisti mail, da odloče ne rabi, ker je cepljen. Do tu vse v redu. Ampak - zanima me, ali gre skozi, če jo delavec sam pridobi pri NIJZ (preko spletne strani) in če potem sledi refundacija? Torej, karantenska odločba ni potrebna - do tu razumemo, ali pa mu v opisani okoliščini vseeno pripada? Ima pravico do nje, ima pokrit svoj del plače, če ga delodajalec ne želi na delovnem mestu - ali ga le ta prisili, da koristi stari dopust, ure ipd?

vejica - 16.11.2021 - 07:04

Ker cepljenemu staršu karantena ne pripada, se starši ne cepijo in nimajo problema z varstvom otrok, če morajo le ti ostati doma.
 

PikaPoka - 16.11.2021 - 07:40

Po moje staršu pripada nega, če je otrok mlajši.
Žalostno, da se starši ravno zaradi tega ne cepijo/cepimo, da smo lahko z otrokom doma, v primeru, da le-ta zboli.
Drugače pa ja, cepljenim in s.p. jem karantena NE PRIPADA - lahko trosimo viruse okoli.
Ne samo žalostno... tudi nelogično, absurdno, diskriminirano,...

Anics - 16.11.2021 - 07:37

Ne vem, ce razmisljam pravilno. Me lahko popravite. Zdravstvena stroka meni, da so cepljeni in prebolevniki zasciteni s protitelesci, zato ni potrebe, da bi jim bila odrejena karantena, ker so nizko rizicni. Zato je vendar s strani drzave zazeleno, da se cepi cim vec ljudi, da je cim manj prenasanja okuzbe.
Ce delodajalec hoce vecjo zascito od zdravstvene stroke, potem pac sam krije strosek te zascite za vsak slucaj. Veliko podjetij da v tem primeru delavca kar na delo od doma, ce je to seveda mogoce, sicer pa je cepljeni delavec nizko rizicen, tudi ce je v visokorizicnem kontaktu (tako pravi stroka, da me ne bo napadel kdo z argumentom, da cepljeni prenasajo okuzbo).

praksa - 17.11.2021 - 11:15

Če tak človek ni sam odgovoren in se ne izolira od okuženega, bo skoraj verjetno postal kužen - pozitiven v treh dneh.Naloga delodajalca pa je, da poskrbi vsak dan s hitrimi testi, da še pravočasno prepreči širjenje okužb naprej. Moje mnenje. Če ne, se bodo okužbe širile kot se sedaj. 

B - 16.11.2021 - 10:42

Zmešnjava na celi črti. tako kot do sedaj različne razlage pristojnih institucij. Temu primerna je tudi precepljenost. Glede pravic je pa pomembno samo to, da nekateri veljaki še sedaj dobivajo korona dodatek, ki ni zamerljiv znesek.