krpan in druščina postani član

Naslov teme: bruto plača na pogodbi

4856  03.11.2021 - 08:11h / Ostalo / Avtor: vodonos / 871 / 9

Pozdravljeni
Kako bi pravilno vnesla znesek bruto plače na pogodbo o zaposlitvi za določen čas v primeru, da se z kandidatom pogovarjamo, koliko € naj bi dobil neto na uro?
Neko osnovo seveda imamo, koliko bruto bi bila plača, ampak kako pravilno zapisati v pogodbi, da izpolnimo tudi to, koliko naj prejme neto na uro

hvala

jst99 - 03.11.2021 - 10:38

Neto je čisto odvisen od tega, kakšne olajšave ima kdo med letom, tako da določati neto uro se mi zdi totalno neumno. Jaz bi določila bruto uro in če se že pogovarjate o neto uri, preračunajte brez vseh olajšav za družinske člane itd. in določite v bruto znesku urno postavko.

vodonos - 03.11.2021 - 11:23

Hvala za predlog.
Itak kandidat nima olajšav za družinske člane ipd, bomo preračunali in poskušali dogovoriti na drugačen način

Črna - 04.11.2021 - 07:44

V pigodbo je dovoljeno voisati neto placo za mesec. 
Verjemite pa da je obračun plače zelo zahteven, posebej ko pride do stimulacij in nadur.
Toplo svetujem bruto dogovor. 

B - 04.11.2021 - 08:37

Že od leta 1991 imamo pri plačah bruto sistem in nevem kje piše da je dovoljen operirati  v neto znesku. Vedno so v igri bruto zneski čeravno delavec bolj razume neto prejemek.

vodonos - 04.11.2021 - 10:02

Hvala vsem, v pogodbo bi vpisali bruto, razmišljala sem takole: kot bi se interno dogovorili za neto izračun koliko bi moral dobiti v določenem mesecu, nato bi to preračunala v bruto, in bi v programu za plače znesek prilagodila z npr. delovno uspešnostjo - seveda bi to zapisali v pogodbi. In seveda na plačilni listi bi bil izkazan pravilni bruto, kot v pogodbi

Bom vesela vaših komentarjev, da tole rešim na pravilen način, hvala

B - 04.11.2021 - 11:32

Po mojem je količnik za preračun neto v bruto znesek  149.

Joz - 04.11.2021 - 11:49

Takole *vodons*, ni problem plače dožločiti v neto urah oz, netu zneska plače. Si boste precej časa porabili za preračunavanje iz bruta v neto, ker boste morali kar precejkrat sprožiti obračun plače, da boste dobili dogovorjeni neto celotne plače. To vem iz lastnih izkušenj. Bruto uro že določiš, potem pa znesek uspešnosti enkrat gor, drugič dol, pa spet gori in doli, čas pa teče. Škoda ga je zapraviti za to. Pojdite na račun na prste in izračunajte informativno bruto urno postavko in takšno vnesete v pogodbo o zaposlitvi. Vedite, da na ta bruto gredo vsi dodatki (minulo delo, izmensko delo,...) za to mora biti končni neto višji.

vodonos - 04.11.2021 - 12:22

Hvala "Joz"
Bom imela v mislih vaš nasvet, imam sicer samo 4 plače za delat na mesec, pa vseeno, čas je čas.
Bom še s tem obrazcem preračun naredila in  se poskušala približati dogovorjenemu
 

Forter - 08.11.2021 - 12:20

V Sloveniji mamo bruto sistem plač. Določanje neto plače je napačno, saj neto plača niha v odvisnosti od osebnih okoliščin delavca (olajšave dohodnine). Prav tako je minimalna plača in minimalna osnova za prispevke določena v bruto znesku. Zamislite si primer, da delavec ob sklepanju pogodbe o zaposlitvi, v kateri določite neto znesek plače, pri plači ne uveljavlja olajšav za družinske člane in mu vi iz neta preračunate potrebni bruto, ki znaša ravno malo čez minimalno plačo. Naslednji mesec delavec uveljavlja olajšave za družinske člane. Da dobi isti neto, mu morate znižati bruto pod minimalno plačo, kar pa ni dovoljeno. S tem boste avtomatično morali kršiti neto pogodbeni znesek, saj bo delavec dobil izplačano previsoko neto plačo glede na pogodbo o zaposlitvi. Jaz nisem slišal, da bi bilo dovoljeno določanje višine plače v neto znesku.