krpan in druščina postani član

Naslov teme: Preoblikovanje SPja

4824  29.10.2021 - 17:40h / Ostalo / Avtor: doo / 527 / 1

Podjetnik je vso poslovanje prenesel na novo d.o.o. . Dobili smo potrdilo, da smo priglasili posebno davčno obravnavo in da v primeru neizpolnjevanja pogojev, ki jih bo furs ugotovil naknadno ne bomo upravičeni do posebne davčne obravnave. Pogoji, ki jim razumemo so: 
- rezidenstvo 
- lastništvo bivšega SPja 36 mesecev
- rezervacije (teh ob prenosu ni bilo ) in 
- Tega pa ne razumem;  : "Nova pravna oseba oziroma prevzemna pravna oseba mora ovrednotiti prevzeta sredstva in obveznosti, amortizirati prevzeta sredstva in izračunavati dobičke in izgube v zvezi s prejetimi sredstvi in obveznostmi z upoštevanjem vrednosti na zadnji dan obdobja, za katero se izračunava akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti pri statusnem preoblikovanju podjetnika, po kateri se bi izhajalo pri izračunu davčne osnove pri zavezancu, ki bo prenehal z opravljanjem dejavnosti, oziroma na način, kot če do prenehanja opravljanja dejavnosti ne bi prišlo",- mi kdo to pojasni po domače, na kaj moramo biti pozroni pri tej določbi . So še kakšni drugi pogoji?

Simbi - 29.10.2021 - 17:53

- začetna BS (če gre za prenos na novo PO) oz. preneseno stanje pri PO mora biti enako kot je končna BS pri SP
- metode vrednotenja zalog pri PO morajo biti iste kot so bile pri SP
- amortizacijske stopnje pri PO morajo biti iste kot so bile pri SP

praviloma je to tudi zapisano v pogodbi o prenosu

sicer pa napišite, katere postavke imate v BS na presečni datum pri s.p., mogoče je še kakšna zadeva, ki sem jo zgoraj pozabila...