krpan in druščina postani član

Naslov teme: Računovodski servis - davčno svetovanje

4806  28.10.2021 - 11:06h / DDV / Avtor: Franček / 931 / 6

Zanima me, kako daleč svetujete strankam s področja davkov in ali to posebej zaračunavate? Se nam je zgodilo, da pride stranka s kar kompliciranim mednarodnim poslovanjem in pričakuje od nas, da bomo vse vedeli in to za ceno vodenja računovodstva. Se poslužujete zunanjih svetovanj in potem to zaračunate strankam oz. kako prakticirate? Če stranko pošljemo davčnemu svetovalcu, da mu razloži kako naj posluje ga bo kap ker so urne postavke kar visoke.

 

Mirjam - 28.10.2021 - 12:41

Pozdravljena, stranki smo v neki zadevi ( dohodnina, tujec, dedovanje) svetovali v okviru računovodstva in zaračunali okrog 70 evrov dodatno k mesečni ceni. Stranka se je razburjala zakaj mora plačati takšne stroške. Čez nekaj časa nam je prinesel račun za knjiženje  od davčnega svetovalca, ki mu je zaračunal 700 evrov. Na naše vprašanje kakšen odgovor oz. mnenje je dobil, nam je pokazal mnenje napisano na treh straneh , ki pa je popolnoma identično našemu. Ker stranke ne cenijo našega dela, smo se odločili, da jim ne svetujemo več.Pošiljamo jih naj si sami najdejo dvetovalca.   

pika - 28.10.2021 - 14:13

Ali je potem sledil dvig vaše cene? 
Idealni primer, da stranki razložite kakšna je vrednost tovrstnih sodelovanj in tudi računovodskega dela.

pika - 28.10.2021 - 14:12

Pri nas je tako:

- Redne stranke imajo osnovno računovodsko in davčno svetovanje obiičajno vključeno v ceno.

Zahtevnejša oziroma presežena davčna svetovanja se obračunajo po ceniku. Odvisno ali gre za nezahtevno, zahtevno ali zelo zahtevno svetovanje, če gre še dalje in je vključena zunanja oseba se prefakturira njen račun + doda naše delo.

Če so strankina pričakovanja drugačna je to njen problem. Obrazložimo kakšna je situacija in koliko bodo zadeve znesle. 
Če še vedno ne razume, preverimo ali s preostankom sodelovanja in realizacijo lahko pokrijemo tudi ta pričakovanja potem OK, v nasprotnem primeru verjetno pride do razhoda s stranko.

Franček - 28.10.2021 - 16:29

Tako je tudi prav .. ne vem zakaj vsi od nas pričakujejo znanje na vseh področjih .. saj obstaja osebni zdravnik in so potem specialisti .. tako obstajamo računovodje in za posebne primere davčni svetovalci, ki nam in strankam pomagajo.

Toma - 28.10.2021 - 16:54

Prav je da davčno svetovanje delajo davčni svetovalci. AMPAK, ti imajo običajno računovodske servise in kradejo stranke. Imela tak primer - poslala stranko k davčnemu svetovalcu in je poleg svetovanja prevzel še računovodenje. Toliko o fer play. So pa zneski in porabljene ure davčnih svetovalcev lahko nateg. Ni problem ura 140 -160 €, problem je, da svetovalec reče, da je za neko svetovanje porabil 20 ur. Z znanjem, ki ga ima garantiram, da ni rabil več kot 1,5, saj zato ker ima znanje, pa je ura dražja.

Ja. Smo daleč od Amerike in Nemčije v vseh pogledih. Lp,

B - 29.10.2021 - 17:29

Vso to področje je potrebno podrobno definirati v pogodbi tako, da bo stranka že v naprej pričakovala povečan račun za take storitve.