krpan in druščina postani član

Naslov teme: Uporabna površina stanovanja pri dvostanovanjski hiši in obdavčitev

4787  26.10.2021 - 14:17h / DDV / Avtor: memyself / 468 / 3

Potrebovala bi pomoč pri določanju uporabne površine pri dvostanovanjski hiši, da vem s katero stopnjo DDV se obdavči prodaja le tega.

Deli v hiši so:
RITLIČJE: vetrolov, sanitarije, shramba 1, bivalni del+kuhinja, shramba 2, tehnični prostor, stopnišče (del pod katerim ni shrambe). MANSARNA: hodnik s stopniščem, spalnica, kabinet, garderoba, soba 1, soba 2, kopalnica.

Kje bi našla zakonsko podlago?

Uredništvo - 26.10.2021 - 14:35

Nekaj napotkov ... berite tretji odstavek 54. člena PZDDV. Uporabna površina je seštevek bivalnih prostorov. Kateri prostori so bivalni, pa v dokumentu "Način izračuna uporabne površine dela stavbe" - od 11.05.2020 naprej.

Če je dvostanovanjska stavba (gledate verjetno posamezno stanovanje, če sta tako tudi evidentirani).

 

memyself - 26.10.2021 - 16:43

Hvala. To sem si že pogledala, in je tam tudi navedeno stanovanje v dvostanovanjski stavbi, vendar še vedno iz tega ne razberem kaj, vse spada pod uporabno površino :/  Še vedno ne vem npr. kam bi po tem takem spadal vetrolov, stopnišče in tehnični prostor?

Uredništvo - 27.10.2021 - 07:46

Včasih je veljalo naslednje:
"Uporabno površino se doloci tako, da se sešteje površine vseh prostorov za bivanje v eni ali vec etažah, brez tehnicnih prostorov in nedokoncanih prostorov.
Prostori za bivanje so kuhinja, kopalnica, stranišce, dnevna soba, predsoba, spalnica, kabinet, hodnik
in podobni prostori.
Tehnicni prostori so klet, shramba za živila, sušilnica, pralnica, garaža, drvarnica, kurilnica, stopnišce, delavnica, garderoba, podstrešje in podobni prostori. Med tehnicne prostore hiše se štejejo tudi terase (odprte in zaprte), balkoni (odprti in zaprti), lože (odprte in zaprte)."

Potem pa so kar nekajkrat zamenjali ta navodila, sedaj veljaven pa je dokument "način izračuna uporabne površine dela stavbe". V tem dokumentu je tudi izračun površine stopnišča, ni izvzet iz izračuna, tako da se bojimo, da tudi stopnišče spada zraven.
To je lahko kar zahtevna naloga. Očitno vam gre na "knap" pri uporabi stopnje DDV. V tistem dokumentu (na koncu) vam piše, da v kolikor nek prostor ne dosega minimalne površine (npr. shramba, sušilnica, pralnica pod 5m2), se njegovo površino prišteje k enemu od obveznih ali dovoljenih vrst prostorov (npr. med bivalni prostor).

Upam, da smo lahko kaj pomagali ...