krpan in druščina postani član

Naslov teme: tristrani posli

4763  25.10.2021 - 07:55h / DDV / Avtor: kaja / 559 / 4

Dobavitelj je iz tujine(tretja država), blago gre direktno k podjetju v drugo tretjo državo. Slovenski DZ pa je posrednik. 
Mi lahko pro​sim svetujete na kaj moramo biti pozorni,  kakšna je pravilna pot faktur, način obračuna DDV in oprostitve ter kateri dokumenti morajo spremljati blago pri transportu? 
Najlepša hvala že vnaprej

Uredništvo - 25.10.2021 - 10:01

Če je storitev posredovanja opravil slovenskemu davčnemu zavezancu, potem se lahko sklicuje na oprostitev plačila DDV za storitev posredovanja (55. člen ZDDV-1).
Če storitev posredovanja opravi davčnemu zavezancu iz druge države, potem je kraj opravljanja storitev v kraju, kjer ima naročnik sedež dejavnosti - prvi odstavek 25. člena ZDDV-1...
itd.

Popolna davčna rešitev
https://www.superdavki.com/home

Uredništvo - 25.10.2021 - 11:18

Dopolnitev - v naslovu pišete o tristranskem poslu, posledično predpostavljamo, da ste imeli v mislih, da slovenski DZ "posreduje" v smislu - je drugi v verigi dobave blaga?
No, če je tako, pri čemer pišete, da blago gre iz ene države v drugo (obe državi sta izven Unije), potem dobava, ki jo opravi slovenski DZ ni predmet slovenskega DDV. V odvisnosti od kraja prenosa pravice do razpolaganja z blagom kot lastnik, je treba upoštevati zakonodajo, ki velja v tisti državi, kjer je opravljen prenos. Slovenski DZ torej ob prodaji blaga ne obračuna slovenskega DDV.
 

Mat - 26.10.2021 - 23:20

Ker imamo sami 90% samo takega blaga, vam povem, da to ni predmet slovenskefga DDV, gre za promet izven sistema DDV.  

Nakup 3 država, prodaja 3 država in ta posel nikakor ni tristranski posel, kot velja znotraj EU v EU shemah. 

Maja - 01.11.2021 - 11:31

V zvezi s posli s tretjimi državami bi prosila za odgovor nekoga, ki se s tem ukvarja - kaj dejansko preverjate v tem primeru tudi zakonodajo vsake tretje države s katero poslujete oziroma na ozemlju katere je opravljen posel? Kakšna pa je praksa v teh državah?