krpan in druščina postani član

Naslov teme: opsvz

4708  20.10.2021 - 10:18h / Ostalo / Avtor: natika / 480 / 4

Ali je imel kdo podobno težavo. Nanaša se na leto 2020.
S.p ki je prejemal temeljni dohodek, je zbolel za Covid - se pravi je imel izolacijo za 10 dni.
Ker sta se državni pomoči temeljni dohodek in vloga za karanteno/izolacijo izključevala in smo raje vzeli temeljni dohodek, ker je bil višji smo opsvz oddali za cel mesec kot bi delal, sedaj me kličejo iz Fursa da naj popravim ker ni usklajeno z e-bol. 
Naredim popravek a to zadržanost-izolacijo popravim kot zadržanost od dela - v breme zavezanca in me pogojno z opozorilom in napakami spusti skozi.
Če bi naredila kot je prav in bi popravek vnesla pod zadržanost od dela - ni breme zavezanca, kršim Coivid zakonodajo. (in bom morda ko bo kontrola na tej ravni morala vrniti temeljni dohodek???) Seveda če popravim pravilno bo tudi obveznost za prispevke nižja. Iz Fursa popravka - vse vnešeno pod odsotnost od dela - v breme zavezanca noče sprejeti.
Kako naj popravim, da bom zadostila e-bol in Fursu, čeprav sem jim vse narisala zraven???
 

Marija - 20.10.2021 - 12:42

Pozdravljeni,
na žalost ne znam odgovoriti na vprašanje.
Razmišljam pa sledeče: vi boste popravili OPSVZ in  s tem zmanjšali število delovnih dni v letu 2020.
Zato se za upravičenost TD več ne gleda celo leto 2020 ampak se računa po merilih sorazmernosti?
Kaj se šteje za obdobje poslovanja, ki ga upoštevamo pri izračunu števila dni poslovanja?
 To je obdobje, v katerem je prejemnik pomoči registriran za opravljanje dejavnosti. 
 Pri prejemniku pomoči – družbeniku je to obdobje, v katerem je registriran pravni subjekt, katerega lastnik je.
 Pri fizičnih osebah (npr. s.p.) se v čas poslovanja ne glede na registracijo NE ŠTEJE obdobje, v katerem njegovo podjetje ni bilo poslovno aktivno, ker je bil prejemnik pomoči odsoten iz razlogov, na katere ni mogel vplivati (npr. bolniška), razen če je imel v tem obdobju zaposlene ali  je poslovno aktivnost izvajal kdo drug. Če je bil prejemnik pomoči odsoten iz naslova starševskega varstva (porodniška, očetovski in materinski dopust) se ta čas odsotnosti ŠTEJE v obdobje opravljanja dejavnosti in se smatra, da je bilo podjetje poslovno aktivno.
 Če oseba ni poslovala polni delovni čas (ni bila vključena v zavarovanje za polni zavarovalni čas), se pri določanju  obdobja poslovanja v posameznem letu za ugotovitev znižanja prihodkov upošteva sorazmerno skrajšano glede na skrajšani zavarovalni čas, razen če je bilo njegovo podjetje polno poslovno aktivno po  zaposlenih  ali  drugih  deležnikih. 

xy - 21.10.2021 - 07:14

Temeljni dohodek in bolniški list izdan za izolacijo se ne izključujeta. Izključujeta pa se temeljni dohodek in povračilo za odrejeno karanteno.

Klara - 21.10.2021 - 08:17

natika sporočite nam proism, kako boste rešila.
Ce boste popravljala opsvz boste morala popravljati tudi DDD-DDD?
Obveznost na opsvz bo verjetno zmanjašala za te dni - izolacijo- prispevke krije država?
Nadomestila za karanteno pa neboste zahtevala, ker ste prejemala TD. 
Upravičenost do TD  ( če ste kje na meji) samo preverite ker se izolacija ne šteje v delovne dni leta 2020.




 

Simbi - 21.10.2021 - 17:39

Tako je, kot pravi xy. Izolacija je vrsta bolniške in uveljavljanje bolniškega nadomestila ne pomeni avtomatsko, da morate TD vrniti.
Vračilo bi se lahko zgodilo, če s.p. nima zaposlenih in bi "preračunani povprečni dohodki" glede na število dni poslovanja presegli kriterij upravičenosti.
Tako da vam svetujem, da preračunate upad prometa glede na število dni poslovanja in če imate "rezerve" dovolj, naredite popravek OPSVZ za odsotnost, ki ni v breme zavezanca in vložite zahtevek za nadomestilo pri ZZZS (ker ne gre za pravico po kakem PKPju, ampak za bolniško, roka za oddajo zahtevka še niste zamudili - mislim da je 3 leta).