krpan in druščina postani član

Naslov teme: embalaža -resno

4622  13.10.2021 - 11:10h / Ostalo / Avtor: miha8 / 731 / 3

Enkrat letno na d.o.o. kupimo halje  za svoje zaposlene v eu.
Halje pridejo v kartonskih škatlah.
ali resno se moram samo zato prijaviti za plačevanje embalažnine oz.skleniti pogodbo z DRO?
če je pa tole res, pa gremo v štrajkat:)
hvala

Gaja - 13.10.2021 - 16:09

Moja izkušnja od danes. Ker občasno kaj kupimo za svoje potrebe ali kako našo stranko kaj iz uvoza (embalaže za 0,5 do 1 kg letno) smo skladno z uredbo sklenili pogodbo z DINOSom. Nabave nikakor niso redne, vsekakor pa vnaprej nepredvidene, a je potrebno skleniti pogodbo PRED nastankom dogodka (uvoza embalaže), potrebno je imeti sklenjeno pogodbo vnaprej.
Evo, smo nekaj iz uvoza kupili maja letos (poročamo po starem na ARSO), nismo pa vnaprej vedeli, ali bomo letoš še kaj uvažali, zato smo sklenili pogodbo z DINOSom.
Sedaj smo poročali za 3. kvartal, uvoza nismo imeli, zato smo poročilo oddali z ničlami. Poroča se v tonah! Po oddaji iščem v sistemu poročilo, pa ga ne najdem, čeprav smo ga oddali.
Pišem mejl na DINOS, se 2 dni nihče ne javi, danes stopim v akcijo in pridem v kontakt z osebo na DINOSu. Po debati ugotoviva, da poročila s količino 0 ni mogoče oddati oz. itak nimamo kaj poročati. Je zaprosil, da napišemo izjavo, da nismo ...  embalaže in nas je zavedel med te "posebneže". Itak baje ne vidi smisla, da imamo sklenjeno pogodbo, z nami itak nimajo nobenega stroška.
Skratka, kot smo ugotavljali na tem forumu junija, je po uredbi pogodba obvezna tudi za take male, kot smo mi, DRO nam zaračunajo neke minimalne pavšale in nas kasirajo. Haska pa nobenega!!! Povzetek - totalna bedarija! Drugo leto se tega ne gremo več.

TIBA - 14.10.2021 - 09:20

Zelo zgovoren primer iz OZS...frizerka iz slo kupi fen v IT...ja, je dolzna skleniti pogodbo z DROE druzbo (placati pavsal seveda) in poročati :(

Anea - 14.10.2021 - 10:38

Približno dva meseca nazaj sem dobila s strani ARSO sledeče obvestilo:

Obveščamo vas, da pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo ni proizvajalec iz 36. točke 3. člena Uredbe o embalaži in odpadni embalaži in mu ni treba biti vpisan v evidenco proizvajalcev.

Pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki prek sredstev za komuniciranje na daljavo (preko spleta) kupuje embalirano blago neposredno od tujega podjetja izključno za lastno uporabo v okviru izvajanja svoje dejavnosti na območju Republike Slovenije.


Če ste pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo in je to edina vrsta dejavnosti, ki jo opravljate v zvezi z embalažo, se iz evidence proizvajalcev izbrišite.

Če ste pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo in hkrati tudi proizvajalec iz 36. točke 3. člena Uredbe o embalaži in odpadni embalaži, kar pomeni, da opravljate v zvezi z embalažo še druge vrste dejavnosti, se iz evidence proizvajalcev NE izbrišite! V tem primeru se vaša embalaža, ki izhaja iz embaliranega blaga za lastno uporabo, šteje k embalaži, ki jo dajete na trg v RS.



Končni uporabnik, ki je pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo in ki neposredno od tujega podjetja kupi embalirano blago, mora v skladu z 2. točko 3. odstavka 31. člena Uredbe o embalaži in odpadni embalaži plačati stroške ravnanja z odpadno embalažo. Njegova dolžnost je, da sklene pogodbo z eno od družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) in sicer najkasneje do 31. decembra 2021.