krpan in druščina postani član

Naslov teme: Likvidacija podjetja NUJNO

4556  06.10.2021 - 18:36h / Ostalo / Avtor: jst99 / 746 / 7

Če prav razumem zakon, naredim na datum začetka likvidacije končne obračune do začetka likvidacije in sicer me zanima kako:
- za AJPES (na poenotenih obrazcih ne morem očitno, ker jih še ni za leto 2021 oz. na katerih in na kak način to predložiti                                   potem, ker ne gre za celo poslovno leto?)
- za FURS (DDPO, DDV, bilance kot za AJPES).

In kako potem zadeve (vse dokumente od začetka likvidacije naprej) knjižite naprej ko ima podjetje naziv v likvidaciji in je seveda treba narediti otvoritveno bilanco po drugačnem kontnem okvirju? Odprete kot novo podjetje ali kako če me kdo lahko malo razsvetli, ker že v teoriji je veliko drugače kot računovodenje za delujoče podjetje, v praksi pa še težje. Podjetje pa kljub temu, da je začet likvidacijski postopek, še posluje oz. bo še kakšen mesec ali dva. Torej kako naprej poteka knjiženje in ostalo, če mi kdo lahko pomaga? 

tancka - 07.10.2021 - 08:03

BS in IPI se sestavijo na dan pred začetkom likvidacije. DDPO normalno oddaja, pri zaključnem poročilu pa greste na AJPES portal pod rubriko oddaja - letna poročila in poiščete aplikacijo zaključna poročila.

Računovodenje v procesu likvidacije poteka tako, da se neopredmetena in opredmetena sredstva vrednotijo po ocenjeni tržni vrednosti, naložbe v koncesije, licence... se vrednotijo le, če se lahko prodajo, dolgoročne AČR se ne izkažejo, dolgoročne terjatve, obveznosti,  naložbe se izkažejo med kratkoročnimi, finančne naložbe v kapital drugih podjetij se ovrednoti po tržni vrednosti, ....SRS

zaključnega poročila za AJPES se potem ne oddaja več, DDPO pa ob koncu poslovnega leta, če postopek še ni končan in končni DDPO po pred sprejetjem sklepa o razdelitvi premoženja. 

jst99 - 07.10.2021 - 09:12

In kako se to potem knjiži, če morda veste? Odprete novo podjetje ali kako? Otvoritvena bilanca in seveda vsa ostala dokumentacija, ki jo še prejemamo dokler ne prenehamo s poslovanjem...

tancka - 07.10.2021 - 10:18

srs-2016-www.pdf (si-revizija.si)     številka 39

Povezava do standarda. Kontni okvir ostaja enak z določenimi posebnostmi.... poglejte jih v standardu. Zdaj, kako boste vi to izpeljali znotraj računovodskih programov je stvar samega programa. Verjetno bi bilo najbolj smiselno v računalniškem programu odpreti novo podjetje z drugačnim nazivom...... v likvidaciji, matična in davčna pa itak ostajata enaka. 

jst99 - 07.10.2021 - 12:54

Hvala za odgovore. SRS 39 sem že prej prebrala. Zdaj pa bi samo še vprašala v zvezi z oddajo BS in IPI na AJPES pred ikvidacijo (našla sem torej ZAKLJUČNA POROČILA, kjer očitno vneseš kot novo podjetje in mi je pod matično številko že samo napisalo opozorilo, da je podjetje v likvidaciji in bo potrebo v roku oddati poročila) ali so tam že kakšni prazni obrazci notri, da samo vneseš oz. videla sem da je možnost uvoza xml datoteke, ki pa je nimam, ker kot rečeno ni poenotenih obrazcev kot ob koncu leta, ko enostavno uvoziš njihovo datoteko in oddaš? Če mi še to lahko poveste prosim...

tancka - 07.10.2021 - 14:41

so obrazci, enaki oddaji letnega poročila ob koncu poslovnega leta

jst99 - 07.10.2021 - 14:47

O super. Hvala še enkrat.

jst99 - 11.10.2021 - 11:23

A mi še lahko poveste, če se lahko kot priloga k DDPO na FURS oddajo kar isti obrazci kot na Ajpes ali ste naredili svoje?