krpan in druščina postani član

Naslov teme: PREVOZ NA DELO ZELO VISOK

4540  05.10.2021 - 16:50h / Ostalo / Avtor: tulipan / 1402 / 4

Pozdravljeni,
saj vem, da je veliki večini tako kot meni  ta prevoz prišel čez glavo, pa gledam uredbo, odgovore, pa vedno znova padem kaj je prav, in zdaj imam dileno  obračunanega prevoza delavcu ki znaša  za polno prisotnost 1.038,45 eur (delavec se res vozi  od daleć). Če prav razumem je to neobdavčeno, samo  to je znesek  v višino,  to je polovica njegove neto plače.  A če imajo vsi delavci po kilometrini mora imeti tudi on. A  razmišljam prav, ali  mi je kaj v glavo udarilo? Hvala in držite se. Lepo proism pa za kakšne odgovor, nasvet.
 

Anica - 06.10.2021 - 07:36

Z vidika uredbe to ne bi smelo biti problem, ce so podatki dejanski. Ampak mene bolj muci nekaj drugega. Uredba je davcni predpis, delavcu pa prihajajo pravice iz delavno pravnih predpisov. Dejansko delodajalcu ni potrebno nicesar spremeniti, pogodbe o delovnih razmerjih je sklenil najbrz s stroskom javnega prevoza. Iz vasega vprasanja sklepsm, da je imel delavec javni prevoz precej nizji, kot je izracunana kilometrina. Uredba ne pomeni, da je obvezno potrebno iti na sistem kilometrine. To bi pomenilo za delodajalca povisanje stroska dela. Enim delodajalcem to ustreza, enim pa ne. Nekateri delavci kar tako razumejo, da jim to pripada. Pa ni res, pripada jim toliko, kolikor so dobivali sedaj po KP oz. pogodbi o zaposlitvi, Potrebuje pa delodajalec vedeti km delavca do sluzbe, ce v kaksnem primeru pride do obdavcitve.
Problem je zdaj pri tistih delavcih, ki dobijo prevoz nad 140 eur in je do sedaj izplacani javni prevoz visji od izracunane kilometrine.
Skratka samo zaradi uredbe ni obvezno potrebno spreminjati sistema izplacila prevoza.

zlatka - 06.10.2021 - 07:59

Se popolnoma strinjam. Štos je samo v telovadbi s številkami, ki jo bomo imeli vsi, ki bomo ostali na javnem prevozu saj bomo morali neprestano računati primerjavo med številom delovnih dni delavca, javnim prevozom, kilometrino in 140 €.
Imam primer, ko bi delavec po izračunu s kilometrino dobil več kot pa dobi sedaj po izračunu z javnim prevozom (trenutno dobi iz javnega prevoza 250 €). Posledično razumem, da mu pripada celotni znesek (za cel mesec dela) saj v navedenem primeru ne upoštevam mejo 140€. Imam prav?

st - 06.10.2021 - 08:02

Imate prav.

Joz - 06.10.2021 - 09:41

Koliko pa računate kilometrino - 0,18 ali 0,37? Prevoz na delo je 0,18 €. Ta vaš zaposleni se vozi z drugega konca Slovenijije, cca 150 km v eno stran. Saj vemo, da bi se za dobro delo in plačo vozili tudi iz M.Sobote v Koper.