krpan in druščina postani član

Naslov teme: RAČUNOVODSKI SERVISI - REDNA LIKVIDACIJA PODJETJA

4535  05.10.2021 - 11:50h / Ostalo / Avtor: jst99 / 866 / 6

Zanima me ali računovodski servisi knjižite tudi za stranke, če gre podjetje v redno likvidacijo ali samo do dneva likvidacije? Oziroma ali ste imeli take primere (ampak ne zapiranja po skrajšanem postopku, pač pa prav likvidacijo)?

TINY - 05.10.2021 - 13:32

Tudi takšne primere smo že imeli. servisa se poslužujejo predvsem likvidatorji, ki nimajo lastnih računovodij.

če vam po pravici povem, takšnih poslov ne bomo več delali. z tremi likvidatorji  smo imeli slabe izkušnje, smo morali mi iskati informacije in jih učiti kako mora biti in ne on nas- kar se tiče postopkov likvidacije.
 

jst99 - 05.10.2021 - 14:58

Točno tako je pri nas. Likvidacijska upraviteljica nima pojma, kaj je sploh treba predlagati FURS-u in v kakem roku in da je sploh treba narediti obračune na dan pred začetkom likvidacije, kaj šele da je računovodenje in knjiženje med likvidacijo drugačno kot za redno poslovanje... Ne znam mi nič razložiti ker pravi da to pa ja vem, če delam kot računovodja že nekaj let v podjetju. Ne razume, da ni isto kot za podjetje ki normalno posluje. 

Simbi - 05.10.2021 - 15:51

naj ugibam.... jezični dohtar?

jst99 - 05.10.2021 - 18:13

Mislite... je ta odvetnica oz. likvidacijska upraviteljica? 

tuly - 06.10.2021 - 10:35

vidim, da nismo imeli samo mi problem z pridobivanjem pravih inforamacij od likvidatorja. Likvidatorji so običajno pravne stroke in ne računovodske in kaj dosti pojma od računovodstva nimajo. zlasti so problemi do kdaj in na kateri presečni datum je potrebno kaj oddati (ddpo, ddv, poračun ddv od zalog in OS itd). pa tudi nekih člankov oziroma računovodskih strokovnih pisanj glede tega ne dobiš kaj dosti.

jst99 - 06.10.2021 - 11:37

Se strinjam. Ne vem, kako se sploh lotiti tega, ker upraviteljica ne ve ničesar in pričakuje, da ji vse serviram na pladnju, ona bo pa samo podpisala. Jaz nameravam vzeti datum sprejetja akta o likvidaciji kot presečni datum. Upam, da bo prav. Če prav razumem zakon, naredim na ta datum končne obračune do začetka likvidacije in sicer me zanima kako:
- za AJPES (na poenotenih obrazcih ne morem očitno, ker jih še ni za leto 2021 oz. na katerih in na kak način to predložiti                                   potem, ker ne gre za celo poslovno leto?)
- za FURS (DDPO, DDV, bilance kot za AJPES).

In kako potem zadeve knjižite naprej ko ima podjetje naziv v likvidaciji in je seveda treba narediti otvoritveno bilanco po drugačnem kontnem okvirju? Odprete kot novo podjetje ali kako če me kdo lahko malo razsvetli, ker že v teoriji je veliko drugače kot računovodenje za delujoče podjetje, v praksi pa še težje. Podjetje pa kljub temu da je začet likvidacijski postopek, še posluje oz. bo še kakšen mesec ali dva. Torej kako naprej poteka po knjiženje in ostalo, če mi kdo lahko pomaga?