krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV Atipični ??? Amerika - Amazon, Ezoic, Gumroad

4510  01.10.2021 - 10:53h / DDV / Avtor: Metka / 437 / 1

S.P. posluje z :
- Amazonom,  ampak palčila so v dolarjih in ni eu Amazon, plačajo mu za klikanje na reklame, ki jih reklamira na svoji spletni strani. V tem primeru ne rabi biti atipični davčni zavezanec ali se motim?
- Ravno tako posluje z Ezoic, prav tako plačilo v dolarjih in prejme račun iz 3.države za isto reklamiranje kot je opisano zgoraj. 
- Sedaj pa bo za Gumroad (prav tako ameriško podjetje) na spletu naredil kot neko knjigo (spletno) in Gumroad bo prodajal to naprej, on se ne rabi z ničemer ukvarjati. Gumroad mu pošlje le račun za zaslužek od prenosov knjig pri uporabnikih in odštejejo mu provizijo. 

Atipični davčni zavezanec da ali ne v tem primeru?

Uredništvo - 01.10.2021 - 11:22

Berite četrti odstavek 78. člena ZDDV-1 in 3. točko prvega odstavka 76. člena ZDDV-1.

78. člen ZDDV-1
(4) Ne glede na drugi odstavek tega člena mora vsak davčni zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji in opravlja storitve na ozemlju druge države članice, za katere je plačnik DDV v skladu s 196. členom Direktive Sveta 2006/112/ES izključno prejemnik storitev in vsak davčni zavezanec, za katerega se na ozemlju Republike Slovenije opravijo storitve, za katere je v skladu s 3. točko prvega odstavka 76. člena dolžan plačati DDV, predložiti davčnemu organu zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV.

76. člen
(osebe, ki morajo plačati DDV)
(1) DDV mora plačati:
[...]
3. vsak davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, je pa identificirana za namene DDV, katerima se opravijo storitve iz prvega odstavka 25. člena tega zakona, če te storitve opravi davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji;

https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/147/ddv-in-nepremicnine-z-dodatkom-gradbenistva-prakticen-webinar-za-prakticne-slusatelje