krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prevoz na delo v gospodarstvu

4508  01.10.2021 - 08:19h / Dohodnina / Avtor: Tinkara / 857 / 2

Zdravo,

ali mi lahko kdo na kratko obrazloži prevoz po novem....

Jaz razumem to tako, da se podjetje lahko samo odloči, ali bo izplačal prevoz po kilometrih ali po višini mesečne vozovnice. Ko se odloči, to v internem aktu opredeli.

Če se odloči za mesečno vozovnico, izplačuje po mesečni vozovnici. Če pa zaposleni ni prisoten celoten mesec (boleznine, dopust,...), pa je potrebno preračunati po kilometrih. 

Če pa se odloči za kilometre, pa jih obračuna po 0,18€ za kilometer in tudi če je višina višja od 140€, je to vse neobdavčeno.


 

MIJA - 02.10.2021 - 10:06

ne, jaz to razumem drugače. Kilometrina po dejanski prisotnosti je vedno neobdavčena, ne glede na znesek, tudi če je višja od 140,00
obdavči se v primeru npr. če delavec dobi povrnjeno mesečno karto ali imamo v katu določen pavšalni znesek za prevoz na delo, ne glede na to, koliko dni je delavec  prisoten in je ta znesek višji od 140,00 eur

Če se motim prosim za popravek.
 

Lusja - 04.10.2021 - 16:11

Povračilo prevoza izplačujete tako kot do sedaj, skladno s kolektivno pogodbo, internimi akti in pogodbami o zaposlitvi. Sprememba višine povračila ali načina obračuna brez sprememb teh delovno-pravnih aktov ni mogoča.
Novo je postavljen limit, do katerega je povračilo prevoza neobdavčeno (do sedaj je bil ta limit vezan na ceno mesečnih vozovnic, izjemoma na kilometrino, po novem pa je na kilometrino):
- v vsakem primeru je neobdavčeno povračilo do višine 140 €,
- v kolikor povračilo po formuli  km_kuča_posel*2*število dni na delu*0,18 € znaša več kot 140 €, je limit za neobdavčeno izplačilo povračila znesek, izračunan po tej formuli.