krpan in druščina postani član

Naslov teme: SDČ GOSTINCI

4446  24.09.2021 - 13:25h / Ostalo / Avtor: Ana / 841 / 8

Ves čas je bilo govora, da pogoj PCT ni omejitev. večina gostincev se potem za sdč ni odločila.
no zdaj ko je pa SDČ že skoraj konec pa ugotovimo to:
Sam pogoj PCT kot tak ni omejitev, z navedbo pravne podlage (ustrezen akt Vlade RS) in obrazložitvami delodajalca o omejitvi opravljanja gospodarske dejavnosti zaradi obveznega pogoja PCT, pa bomo upravičenost do povračila priznali.
 
Eden od pogojev za priznanje pravice je, da je delodajalcu z odlokom Vlade RS omejeno ali onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti. Če delodajalcu v obdobju, ki ga uveljavlja na vlogi ni z odlokom omejeno ali onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti, potem ni upravičen do povračila nadomestila skrajšanega delovnega časa. Torej, do povračila nadomestila je delodajalec upravičen le za tisti čas/obdobje, ko mu je z odlokom Vlade RS omejeno ali onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti.
 
Pri oddaji vloge delodajalec izbere odlok Vlade RS za dejavnost s katerim mu je onemogočeno ali omejeno opravljanje gospodarske dejavnosti ter poda obrazložitev na kakšen način mu je opravljanje dejavnosti omejeno ali onemogočeno. Prav tako ima delodajalec sam možnosti navesti veljaven odlok Vlade RS s katerim mu je omejeno ali onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti in navesti katere dejavnosti. V primeru nejasnosti, delodajalca pozovemo na dopolnitev.

TOREJ KLJUB TEMU DA PCT ni omejitev, lahko daš obrazložitev kako PCT omejuje opravljanje gospodarske dejavnosti in dobiš odobreno povračilo. Mislim, a se samo jaz počutim kot en idiot- rečeno je bilo da noben gostinec ne pride zraven.

Ana - 24.09.2021 - 14:20

no pa še to vidim da če napišeš tehnično omejitev -razmak med mizami JE PA PRAVICA DO SDČ PRIZNANA
 

Lara - 25.09.2021 - 07:43

Zdravo. Kje pa ste našli to... Mislim da ponoris... Ja pa ne, pa ne pa ja... Itak smo vsi obupali ker so rekli da to ni omejitev in da SDČ ni priznan. 

Ana - 25.09.2021 - 20:58

Ena nasa stranka je vseeno vlozila in je dobila odobreno.oddala sem tudi zahtevek za izplacilo in bom videla ce bodo izplacali... To zgoraj pa je napisala svetovalka. Ja res, pocutim se kot da ne znam brati vec zakonov, tolmacenj. Dokument ki ga je objavilo ministrstvo je potem cisto brezpredmeten. Potem sem tudi videla da je obrtna napisala da zadostuje tudi tehnicni pogoj_ker morajo biti mize toliko in toliko narazen imas sedaj manj strank itd. In dobijo odobreno. 

g. - 26.09.2021 - 12:39

Problem je, ker namesto upoštevanja dejanskega predpisa (po mojem opažanju) večinoma upoštevate razna pojasnila in razlage nekih anonimusov iz raznih ministrstev in drugih organov, ki nimajo pravne teže.

Če vlada ali parlament predpiše to-pa-to, in se nekomu na ministrstvu, ki ga vprašajo za pojasnilo, zdi, da je to pa preveč pravic, in v pojasnilo zapiše dodatne omejitve, se tega pač ne upošteva.
 

lunca4 - 27.09.2021 - 09:29

Mi imamo podobno situacijo, smo prijavili skrajšan DČ, potem smo kot vi, dobili zgoraj navedeno pojasnilo. Klicali smo na ZRSZ, so zelo prijazni. Oddali smo dopolnitev k vlogi in pojasnilo, da smo ovirani zaradi razmaka med mizami, zaradi prepovedi strežbe v notranjosti lokala, zaradi omejitve zbiranja (občasno organiziramo prireditve s plesom)... in smo uspeli, poskusite.

Sara - 27.09.2021 - 10:47

Mi smo dobili poziv k dopolnitvi 25.08. Glede na obrazložitve, da PCT in razdalja med mizami ni omejitev, vloge nismo dopolnili. 8 dnevni rok je mimo. Kaj lahko naredimo?

Maša - 27.09.2021 - 11:10

Sara, vložite še enkrat

Sara - 27.09.2021 - 11:17

Odredbe so od 01.07.2021 dalje.