krpan in druščina postani član

Naslov teme: Unijska ureditev OSS

4444  24.09.2021 - 12:11h / DDV / Avtor: Kira / 484 / 1

Če smo pri prodaji blaga v EU (nezavezancem za DDV) prag 10.000 € presegli sedaj v septembru, kaj naredimo?? S katerim datumom se registriramo v Unijsko ureditev?
Račun, s katerim smo presegli prag smo stranki že posredovali z obračunanim SLO DDV! 

Uredništvo - 24.09.2021 - 13:29

Ni roka - kadarkoli. V kolikor niste registrirani v Unijsko ureditev, je pa nastala davčna obveznost v drugi državi članici, morate izpolniti obveznost v tej državi - torej pridobitev ID številke za DDV ter obračun in plačilo DDV v tej državi.

Ali lahko sedaj popravljate? Razmišljamo ... pravilno oz. skladno s pravili ZDDV-1 bi bilo, da vrnete "slovenski" DDV, zmanjšate obračunan DDV skladno z določilom 39. člena ZDDV-1, nato pa pravilno izpeljete postopek z obračunanim DDV druge države članice. Ampak, postopek je verjetno bolj zapleten kot zapisano ... Vprašanje je namreč, kako je s vključitvijo DDV iz npr. preteklih obdobij v posebni obračun DDV, kako od fizične osebe dobiti plačilo tujega DDV po opravljeni transakciji itd.

34. člen Pravilnika
(prijava uporabe posebne ureditve davčnemu organu)
(1) Davčni zavezanec, ki izpolnjuje pogoje iz 33. člena tega pravilnika, mora davčnemu organu prijaviti, kdaj se začne njegova dejavnost, ki jo opravlja kot davčni zavezanec na podlagi posebne ureditve iz tega podpoglavja. Prijavo mora davčni zavezanec predložiti v elektronski obliki.
[...]
(6) Davčni organ vključi davčnega zavezanca v posebno ureditev, pri čemer za identifikacijo uporabi že dodeljeno identifikacijsko številko za DDV davčnemu zavezancu, in določi datum začetka uporabe posebne ureditve.

PS: vabljeni na praktični webinar - DDV in NEPREMIČNINE z dodatkom gradbeništva
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/147/ddv-in-nepremicnine-z-dodatkom-gradbenistva-prakticen-webinar-za-prakticne-slusatelje