krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup mobilne hiške

4442  24.09.2021 - 10:51h / Ostalo / Avtor: Jože / 688 / 2

Pri nakupu rabljene mobilne hiške v kampu na hrvaškem me zanima.
Ali lahko hiško nabavi podjete in uporablja za lastne potrebe?
Kakšen je postopek glede prijave in davka na hrvaškem?

Hvala za odgovor.
 

Joz - 25.09.2021 - 16:36

Lahko, samo pri oddajanju je pa spremljati njihove zakone, prav tako tudi tam delati bilance. Če bodo v tej hiški letovali domači delavci, bo moralo biti brezplačno. Oseba se v tem primeru ob začetku prijavi in na koncu na turističnem uradu, plača turistično takso. Podjetje pa nakazuje prispevke oz. davke na nepremičnino, porabo vode in elektrike na Hrvaško. Mal preglejte gugla. To niso heci.

Eva - 28.09.2021 - 08:29

Mi smo na Hrvaškem kupili apartma v hiši. S podjetjem Rona trade d.o.o. (hrvaško podjetje) smo sklenili pogodbo o zakupu. Oni sprejemajo goste, plačujejo takso, plačujejo vodo, elektriko... V apartmaju letujejo naši in tuji gostje. Pri nas plačajo ceno letovanja (tržno ceno), ki jo zbiramo na prehodnem kontu (delamo za tuj račun). Rona trade normalno izstavlja gostom račun, pobere takso, nam pa enkrat mesečno izstavi zahtevek za plačilo zbranega denarja. Enkrat letno podjetju Rona trade izstavimo račun za zakupnino, oni pa nam račun za letni obračun poslovanja... izdani računi za letovanje minus redni stroški.

Bilanc na Hrvaškem ne delamo. Davke odvaja podjetje Rona trade. Smo pa bili lani upravičeni do povračila hrvaškega DDV za vlaganje v nepremičnino  za račune, ki smo jih prejeli neposredno mi (obnova apartmaja). apartma vodimo v naših OS kot naložbeno nepremičnino. To pomeni, da naši delavci nikakor ne smejo letovati brezplačno!

Heci pa res niso, se strinjam s predhodnim komentarjem.