krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nenamensko porabljena nadomestila plač

4433  23.09.2021 - 08:53h / Ostalo / Avtor: Nives L. / 632 / 7

V podjetju s turistično dejavnostjo je direktor del sredstev, ki jih je dobil kot nadomestilo za plače zaposlenih v času epidemije, ko niso smeli delati, porabil za poslovne namene. Ker je večino zaposlenih do konca l.2020 odpustil, ni pa jim izplačal celotnih plač, so ga tožili in tožbo izgubili, ker je sodišče dalo prav direktorju.
Zaposleni bi sedaj želeli izvesti prijavo na ustrezno državno inštitucijo. Na koga naj jo naslovijo? Zavod za zaposlovanje? FURS?

 

Joz - 24.09.2021 - 09:22

To nadomestilo ni nič vezano na plače. Direktor je pred prejemom tega obvestila založil svoja sredstva, kako jih je pa sedaj porabil, pa ni vaša stvar. 

 

nekdo - 24.09.2021 - 15:07

o, seveda je važno, zakaj je porabil ta sredstva.

Pod kazensko in materialno odgovornostjo izjavljamo
- Da imamo na dan vložitve vloge plačane vse zapadle obveznosti iz naslova obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo.
- Da imamo na dan vložitve vloge izpolnjene obveznostih iz naslova predložitve vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih petih let do dne oddaje vloge.
- Da smo zaposlenim na dan vložitve vloge poravnali vsa nadomestila plače.

Nives L. - 24.09.2021 - 11:51

Ker je od države dobil namenska sredstva za pokritje plač zaposlenih, ki v času epidemije niso smeli delati, menim, da bi jih moral v celoti porabiti za plače in  ne za posel, kot je to storil.
Na katero državno inštitucijo naj zaposleni vložijo prijavo???

g. - 26.09.2021 - 12:41

Odvetnik.

nekdo - 24.09.2021 - 15:08

Jaz bi začela z Zavodom in Fursom.

nekdo - 24.09.2021 - 15:13

Iz pogodbe za višjo silo, ki jo podpišeta firma in Zavod:

7. člen
(obveznosti delodajalca)
Delodajalec se zavezuje, da bo ukrep izvedel tako, da:
1. bo pri njegovem izvajanju upošteval določila ZZUOOP in zakona, ki ureja delovna razmerja;
2. bo delavcem, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene, ali iz razloga višje sile, obračunal in izplačeval nadomestilo plače v višini, določeni v 62. členu ZZUOOP in zanje plačeval tudi prispevke za obvezna socialna zavarovanja;
3. bo nadomestila plač delavcem, za katere uveljavlja povračilo, izplačeval na njihove TRR;
4. bo pripravil mesečni zahtevek s podatki za vsakega posameznega delavca na Portalu za delodajalce v skladu z navodili Zavoda;3
5. bo zagotovil hrambo vse dokumentacije (odločbe ministra za zdravje, morebitne izjave, plačilne liste, nakazila na TRR delavcev ipd.) v zvezi z izvajanjem pogodbe najmanj 5 let po prenehanju pogodbe oziroma skladno z zakonodajo.

10. člen
(kršitve pogodbenih obveznosti)
Delodajalec krši določila te pogodbe, če:
- delavcem, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene ali iz razloga višje sile, ne izplačuje nadomestil plač in/ali prispevkov za obvezna socialna zavarovanja;
- pridobi povračilo povračila nadomestila plač na podlagi netočne ali kako drugače zavajajoče dokumentacije;
- na morebiten poziv Zavoda ne posreduje dokumentacije o izplačanih plačah in plačilu prispevkov za delavce, vključene v ukrep;
- če preprečuje, ovira ali zavira nadzor nad izvajanjem pogodbenih obveznosti, (vpogled v celotno dokumentacijo, posredovanje dokumentacije, pregled/ kontrola na kraju samem);
Če Zavod ugotovi kršitev pogodbenih obveznosti iz 1., in 3. alineje prvega odstavka tega člena, delodajalca pozove na odpravo nepravilnosti v roku, ki ne more biti daljši od 8 dni. Če delodajalec na morebiten poziv Zavoda ne posreduje dokazil o izplačanih plačah in plačilu prispevkov za delavce, vključene v ukrep, bo Zavod štel, da plače niso bile izplačane. Če delodajalec v postavljenem
roku nepravilnosti ne odpravi, kot tudi, kadar odprava nepravilnosti glede na naravo kršitve ni mogoča, je delodajalec dolžan v roku 30 dni po prejemu pisne zahteve Zavoda vrniti vsa prejeta sredstva po tej pogodbi.
V primerih ugotovljene kršitve pogodbenih obveznosti mora delodajalec sredstva vrniti skupaj z obrestmi v višini zakonitih zamudnih obresti, ki tečejo od dneva prejema sredstev do dneva vračila oziroma plačila.

B - 24.09.2021 - 15:34

Tudi  sodišče je zmotljivo, nadaljujte na višjem sodišču.