krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obdavčeni potni stroški

4427  22.09.2021 - 10:01h / Ostalo / Avtor: D.S. / 1201 / 3

Pozdrvljeni,
a se potni stroški, ki se morajo obdavčit (nad 140 €) obdavčijo enako kot osebni dohodek? A je vseeno, če se zaposlenemu za tisto razliko dvigne bruto plača, ali pa bi mogoče morali to prikazat posebaj na plačilni listi inj se obračuna drugače?
Mogoče se zdi komu to smešno vprašanje, ampak jaz se šele učim in naši prejšnji računovodkinji se s tem ni bilo treba ubadat, ker so vsi potni bili narejeni po avtobusni karti, pa še to je bilo vse cca.100 €. Jaz pa padnem v to godljo, ko želi direktor kateremu dat več kot mu pripada. Sem mu povedala kako pa kaj in se strinja s tem, da bo pač obdavčeno, samo moram mu pač podati poročilo, če je to enako kot pri plači (za 1. in 2. bruti). Moje mnenje je sicer, da je enako. Ali pa se mogoče motim?

praksa - 23.09.2021 - 09:20

tako je.

Forter - 24.09.2021 - 08:35

Pozdravljeni.
Jaz menim, da se delavcu obdavčen del povračila stroškov prevoza na delo ne sme prišteti v bruto plačo, saj to ni njegova bruto plača. Je zgolj osnova za obračun prispevkov in dohodnine, torej povečuje osnovo za obračun obojega. To po mojem mnenju pomeni, da na plačilni listi delavčeva bruto plača ostane nespremenjena, obdavčljiv znesek povračila stroškov prevoza na delo pa se prikaže ločeno, na primer v istem sklopu kot zneski obračunanih bonitet, ki tudi niso bruto plača, ampak zgolj osnova, ki zvišuje obračunane prispevke in dohodnino.

ALJA - 24.09.2021 - 11:41

Plača je plača, povračila stroškov so ločeni od tega. Povračila stroškov prevoza na delo so iztožljiva, če na plačilni listi ne bo prikazano, boste morali dodatno izplačati. Del stroškov, ki je presega zakonsko določeni znesek, ki je oproščen plačila dohodnine, morate mesečno prišteti osnovi za obračun dohodnine.Za znesek dohodnine se zmanjša neto nakazilo zaposlenemu, I. in II.bruto ostajata enaka.