krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tuji podizvajalci na nepremičninah

4417  21.09.2021 - 13:59h / DDV / Avtor: Marjeta / 372 / 1

Obračunavamo DDV za podjetje iz tujine, ki opravlja storitve na nepremičninah v Sloveniji. Ima Id za DDV Slovenije in izstavlja račune slovenskim podjetjem po pravilu 76.a člena. 
Sedaj pa bi (bojo) želeli s seboj pripeljati svoje podizvajalce tudi iz tujine. Naših enostavno ni kot kaže so zaradi Covida prenehali oz. pozaprli podjetja.
Ker bodo tudi podizvajalci opravljali storitve na nepremičninah v Sloveniji sicer za glavnega izvajalca tudi tujca, ki ima SLO Id za DDV so bodo morali tudi podizvajalci registrirati za DDV v SLO? Mislim, da ja ... Ima kdo izkušnje kako je s tem? Vsak namig bo dobrodošel?
Hvala vam vnaprej.

Uredništvo - 21.09.2021 - 14:47

Zanimivo vprašanje. Podizvajalci (tuje podjetje - nima ID v Sloveniji) bodo torej zaračunali svoje storitve na nepremičnini glavnemu izvajalcu (podjetju iz tujine - ima ID v Sloveniji). Če se podizvajalci identificirajo ali ne, je plačnik DDV vedno prejemnik gradbenih storitev v vašem primeru (tj. glavni izvajalec - tuje podjetje s slovensko ID številko). Namreč, velja 76.a člen ali pa tretji odstavek 76. člena ZDDV-1 :)

Glede na določila ZDDV-1 (glejte 76. člen ZDDV-1 in 127. člen PZDDV), je plačnik DDV za gradbene storitve, ki jih opravijo podizvajalci glavnemu izvajalcu, glavni izvajalec - slednji je namreč identificiran za namene DDV v Sloveniji, kljub temu, da nima sedeža v Sloveniji.


76. člen
(osebe, ki morajo plačati DDV)
(1) DDV mora plačati:
1. vsak davčni zavezanec, ki opravi obdavčljivo dobavo blaga ali storitev, razen v primerih, v katerih je v skladu s tem členom DDV dolžna plačati druga oseba;
[...]
(3) Če davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža, ne plača DDV v skladu s prvim odstavkom tega člena, plača DDV prejemnik blaga oziroma storitev.

127. člen PZDDV
(Prejemnik blaga oziroma storitev)
Plačnik DDV na podlagi tretjega odstavka 76. člena ZDDV-1 je oseba, identificirana za namene DDV v Sloveniji.

Da pa vam to povemo na bolj razumljiv način, pa vabljeni na praktični webinar - DDV IN NEPREMIČNINE z dodatkom gradbeništva
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/147/ddv-in-nepremicnine-z-dodatkom-gradbenistva-prakticen-webinar-za-prakticne-slusatelje