krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dropshipping - nezavezanec

4404  20.09.2021 - 16:30h / DDV / Avtor: hwatja / 562 / 3

Pozdravljeni,

odprt imam normiran s.p. in nisem davčni zavezanec. Razmišljam o spletni trgovini - dropshipping. Prodaja v ZDA, VB in Avstraliji.

1) Kako je z izstavitvijo računa? -Dokler ne presežem praga 10000€ normalno izdajam račun brez DDV, ali moram postati atipični zavezanec in obračunavati njihove stopnje?
Kako specifično je to za ZDA?

2) Kako je ko dosežeš to mejo 10000€, moraš takoj naslednji račun izdati že z DDV in biti zavezanec ali je dovooljeno neko prehodno obdobje, toliko, da urediš zadeve?

Za info: plačila bodo samo preko paypala. In glede da je to dropshipping, se to morda šteje kot digitalni produkt, saj nekako samo računaš "posredništvo" za dobavo produkta, produkta dejansko ne dobavim jaz?

Hvala za informacije in lep pozdrav.

Jonas - 20.09.2021 - 20:47

1. Poiščite računovodjo
2.Plačajte uro ali dve svetovanja in povprašajte o zgornjih problemih.

Uredništvo - 21.09.2021 - 08:13

hwatja, težko odgovoriti na vaše vprašanje, saj manjkajo podatki, malo tudi mešate določene pojme, pa preveč je za pisat :)

Na kratko ... prodajate blago, torej ne opravljate storitev! Če so vaši kupci tudi iz tretjih držav, potem gre za dobavo blaga v tretjih državah in takšne nabave/prodaje nimajo veze s slovenskim DDV. Ne postanete atipični davčni zavezanec, tudi meja 10.000 eur za vas nima pomena. Račun se izstavlja skladno z določili tiste države, kjer se opravi dobava blaga.

Če se blago uvozi v Unijo in gre neposredno do vašega kupca v drugo državo članico oz. Slovenijo, no, potem je drugačna zgodba!

LP

hwatja - 21.09.2021 - 17:38

Kateri podatki pa so ključni?

Nečeloma me najbolj zanima tale primer:
1) Kupec (fizična oseba) iz ZDA na moji spletni trgovini opravi nakup
2) Oddam naročilo pri dobavitelju (v njihovem imenu opravim nakup)in izdelek se pošlje iz Kitajske.

Torej kako se izda račun? Vse eno brez DDV in s pripisom za oprostitev DDV?

Hvala in lp,