krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dobava blaga

4398  20.09.2021 - 10:12h / DDV / Avtor: a / 485 / 4

Pozdravljeni,

kako postopati v sledečem preimeru:
Kupec in prejemnik računa je EU (AVSTRIJA) vendar blaga iz SLO odpelje njegov kupec, ki ni iz EU (ŠVICA). Kakšna klavzula bo na računu za našega kupca, ki je iz EU? 

miša - 20.09.2021 - 13:29

obračunate DDV, saj ne veste kam je blago odpeljal švicar

a - 20.09.2021 - 14:42

Blago je šlo v ŠVICO kar dokazujemo s prevozno listino. Ampak račun pa izstavljamu kupcu ki je v EU in je zavezanec za DDV, le ta pa to blago naprej proda Švicarju. Torej še vedno uporabimo obračun DDV? Mi smo se želeli posluževati tegale pojasnila:

V skladu s 1. točko 31. člena Zakona o davku na dodano vrednost lahko izda slovensko podjetje račun brez obračunanega DDV, če slovensko podjetje razpolaga z dokazili, da je blago zapustilo carinsko območje Evropske unije (če je slovensko podjetje izvoznik).Tako lahko slovenski davčni zavezanec izda račun brez obračunanega DDV tudi, ko račun izstavi osebi v drugi državi članici, vendar le, če je dogovorjeni kraj dobave izven carinskega območja EU. Ker v tem primeru blago ni poslano v drugo državo članico EU, ampak v tretjo državo, takšna dobava ne velja za intrakomunitarno dobavo, ampak za običajno izvozno dobavo. To pomeni, da se račun, izdan osebi v drugi državi članici, vpisuje v "redno" knjigo izdanih računov in se ga v obračunu prikaže v polju "izvoz", ne pa v polju "dobave blaga v drugo državo članico".Takšen račun, čeprav je izdan podjetju v drugi državi članici EU, se tudi ne vpisuje v kvartalno poročilo.

Vaše mnenje...?

miša - 21.09.2021 - 08:08

a ste vi izvoznik na carinski deklaraciji? pojasnilo je staro, s starimi določbami, govori pa o izvozu blaga, če ste vi izvoznik. takšen izvoz je potem oproščen ddv

Alja - 21.09.2021 - 12:39

kot je napisala a.