krpan in druščina postani član

Naslov teme: BONITETA

915  24.10.2000 - 09:10h / Ostalo / Avtor: PIKA / 103 / 8

Zdravo. Redno prebiram vaša vprašanja in odgovore in sedaj rabim pomoč tudi jaz. Zaposlenim projektantom smo plačali vpisnino in članarino v Inženirsko Zbornico Slovenije (59.000,00 SIT), kjer dobijo projektantje identifikacijsko številko s katero lahko projektirajo kot odgovorni vodje projektov in odgovorni projektantje. Zanima me ali moramo ta znesek upoštevati kot boniteto?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

barbara - 24.10.2000 - 10:08

Da, če vpisnina in članarina glasi na fizično osebo, je potrebno obračunati boniteto.

DIREKTOR - 24.10.2000 - 10:31

Jaz pa mislim, da ni tako. Če nakoga pošlješ na izobraževanje, ki je koristno in potrebno za podjetje, je to poslovno potreben strošek in mu boniterte tudi ne obračunavaš, čeprav je dosežena izobrazba tudi vezana na fizično osebo. Razen seveda, če njihovih uslug v poslovanju ne koristite. ..

MARTIN KRPAN - 24.10.2000 - 11:09

Se strinjam, vendar bi vseeno predlagal tudi upoštevanje barbarinega predloga, kakšna naj bo vsebina in na koga se naj glasi račun. Mi tudi pri plačilu šolnine za zaposlene zahtevamo s strani Fakultet izdajo računa na podjetje, zraven pa je lahko še pripisano ime študenta/študentke. Za vsak slučaj.

PIKA - 24.10.2000 - 12:00

Hvala za odgovore.
Po mnenju Ministrstva za finance v skladu z veljavnim zakonom o dohodnini tako vpisnina kot članarina inženirski zbornici v primeru, ko ju namesto posameznika (delavca) plačuje podjetje, štejeta za druge prejemke iz delovnega razmerja (boniteta). Odgovor je bil posredovan na IZS s strani Ministrstva za finance.

MARTIN KRPAN - 24.10.2000 - 13:08

Mnenje nam je poznano, pri svojem delu ga ne upoštevamo, ker je samo mnenje in se ga tudi mnogi brdavsi ne držijo. Glede plačila šolnine ali članarine v tem primeru ne vidim nobene razlike. Ali če vzamem davčne svetovalce: brez članarine ne morem biti član društva, če nisem član, dražje plačujem seminarje društva, ne morem dostopati do določene baze podatkov itd., in vse to je včasih pomembno tudi za poslovanje podjetja. V vsakem primeru lahko dokažem, da je članarina v povezavi z rezultati dela v podjetju.

DIREKTOR - 24.10.2000 - 13:32

Se strinjam, saj bi po tej logiki bili tudi obiski seminarjev, sejmov,.. boniteta. ..

Pika - 24.10.2000 - 18:21

Kaj pa je zdaj to? Resda PIKA z velikimi črkami,ampak vseeno. Kaj pa "avtorske pravice"?
Pa brez zamere!
pozdrav!

dz - 25.10.2000 - 10:30

Tudi pri nas so vsi delavci prinesli račune za članarino IZS v firmo. Te račune smo poslali nazaj na IZS z obvestilom naj nam izstavijo račun na firmo za navedene sodelavce. Po razgovoru so nam sporočili, da to ne smejo, vendar smo se sedaj dogovorili, da naj bi poslali zbirni račun za članarino za navedene sodelavce naslovljeno na firmo, ki ga še vedno čakamo. Poslali so nam tudi omenjeno mnenje MF, vendar smatramo, da je članstvo IZS poslovno potreben strošek, saj brez teh identifikacijskih številk ne morejo biti odgovorni vodje projektov pri opravljanju dejavnosti firme.