krpan in druščina postani član

Naslov teme: intrastat novost po 1.1.2022

4348  15.09.2021 - 07:59h / Ostalo / Avtor: affd / 787 / 2

"Pomembna novost, ki jo omenjena Uredba uvaja pri raziskovanju Intrastat je obvezno poročanje dveh novih podatkovnih elementov (ID partnerja, države porekla blaga) na strani odprem blaga od referenčnega meseca januarja 2022 naprej."
Še po poreklu vse carinske tarife ločit. Bog se usmil, kdo bo pa plačal človeka, da bo to delal.
Če je v zalogi enako blago z različnimi porekli, kako vem, katero se poroča (fifo metoda ali kar si z roko zagrabil pogruntat ??? od katerega dobavitelja je in ga kontaktirat). Ali je slučajno poreklo kje vidno/odtisnjeno na samem blagu? Boš za vsak kos blaga moral pridobiti izjavo o poreklu, ki se jo včasih tedne in tedne čaka, tisti ki jo dela, pa bi najraje, da mu jo mi spišemo, ker itak nima pojma o čem se gre, katera komulacija,... (po mojih izkušnjah)?
Niti v sanjah si ne predstavljam, kako to delat, lahko prosim kdo razloži kakšen enostaven postopek?

Janja - 15.09.2021 - 12:03

Bi rekla, da z dobrim računovodskim programom, je zadeva lažja...pri vnosu zaloge, se pri artiklu navede še poreklo... je pa res, da bi morali uvesti še obvezno postavko na računu tarifno številko in poreklo.... črtne kode so rešitev... 

pika2 - 16.09.2021 - 10:10

Izjavo o poreklu morate že zdaj posedovati in ga na zahtevo vaše stranke predložite. Vsi izdelki (trgovski 100%) imajo že zdaj navedeno poreklo. Prav tako velja za industrijo, kjer kupci od proizvajalca zahtevajo poreklo o surovini.  Res je, da se nekoliko manj uporablja in piše  tarifa blaga/materiala na domačih računih.  Dober računalniški program pa menim, da vse to reši.