krpan in druščina postani član

Naslov teme: PCT - zavrnitev delavca

4317  12.09.2021 - 15:17h / Ostalo / Avtor: Beti / 1540 / 21

Kaj narediti, če delavec nima PC in zavrne T?

Vem, kaj piše v odloku, ampak to ne pije vode... na koncu bo podjetje izplačevalo odškodnine, ker sem prepričana, da bi na sodišču zmagal delavec (seveda, v  primeru tobže).

Odlok: (3) Zoper osebo, ki opravlja delo v okoljih ali dejavnostih v Republiki Sloveniji iz prvega odstavka 5. člena tega odloka, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti.

Kakšne so vaše izkušnje (storitvene dejavnosti), tam kjer ste že do sedaj imeli te probleme?

 

B - 13.09.2021 - 07:14

Na podlagi Odloka, delavecu ni možno odpovedati pogodbe o zaposlitvi. potrebna bo zakonska osnova.

Anica - 13.09.2021 - 08:27

Mene pa muči, če delodajalec sploh sme zaposlenega vprašati ali preveriti njegovo zdravstveno stanje. Kako v praksi in kdo v podjetju zaposlenega preverja in na kakšen način. Do sedaj namreč delodajalec ni smel vprašati ničesar osebnega oz. zdravstvenega. A zdaj šef kar vkoraka na tvoje delovno mesto in vpraša: "Anica, a vi ste cepljeni zopet covid? Kdaj, kolikokrat, s katerim cepivom, kdaj nazadnje... Prosim potrdilo!" ?

XY - 13.09.2021 - 09:46

Mene pa zanima ali je dovolj, da za prebolelost vzamem bolniški list zaposlenega - izolacija, ker mi 1 zaposleni jezika in noče prinesti potrdila, niti se ne bo samotestiral. Kot da sem jaz kriva... ostali so mi brez problema izročili EU digital covid certificate... jaz sem hotela pisno, ker smo prejšno rundo na prvi dan novih ukrepov dobili inšpektorja in še nismo od prejšnjič dobili nobene odločbe
 

Suzi - 13.09.2021 - 11:44

Kot prvo :

Delodajalec je po zakonu dolžan zagotoviti pogoje za varnost in zdravje delavcev. Zato mora med drugim v sodelovanju s strokovnimi delavci za varnost pri delu in izvajalci medicine dela določiti ukrepe za zmanjševanje ali obvladovanje tveganj za varnost in zdravje pri delu.

Drugo, pa tudi pomembno :

“Delavec mora spoštovati in izvajati predpise in ukrepe o varnosti in zdravju pri delu ter pazljivo opravljati delo, da zavaruje svoje življenje in zdravje ter življenje in zdravje drugih oseb,” pravijo. Če delavec ne izpolnjuje svojih obveznosti, krši svoje obveznosti iz delovnega razmerja, in to je lahko razlog za ukrepanje delodajalca v skladu z zakonom, nadaljujejo na ministrstvu. Neupravičeno izogibanje testiranju bi torej lahko bilo razlog za odpoved delovnega razmerja.

Zdaj se pa naj odloči...

brez besed - 13.09.2021 - 11:37

Čisto razočarana nad našimi zaposlenimi in njihovim norčevanjem nad testiranjem, cepljenjem in epidemijo nasploh. Zelo, zelo diplomatsko in nevsiljivo smo jih napotili na cepljenje (tisti, ki še to niso). Po seznanitvi  o obveznem samotestiranju in beleženju evidence  pa sam cvetober predlogov in ugotovitev.  So mi šle dlake pokonci, ko sem ugovotila kako so odrasli ljudje lahko neodgovorni, da ne rečem kaj bolj  težkega.   Takole so modrovali:
-saj poznamo  osebe, ki so plačale za potrdilo o cepljenju,
- saj pošlješ brezdomca na cepljenje in dobi potrdilo,
- če poznaš medicinko te cepi mimo,
- saj sem bil v stiku s tem in tem  okuženim sorodnikom, pa ni bilo nič. Mogoče ste bili zaradi takih stikov že vsi tukaj okuženi pa niti ne veste, da ste Covid imeli,
- sem stal poleg enega, ki  je bil okužen, pa mi tudi  ni bilo nič.
Na vprašanja, kdaj so bili ti dogodki, pa jim spomin ne dela. Opomnim na odgovornost do sodelavcev.  Ne poznajo te besede,  Kaj naj s takimi   zaposlenimi na dolgi rok?
Ljudje, ste res izgubili vsako odgovornost?  Res sem ostala brez besed in predvsem žalostna.

x - 14.09.2021 - 10:13

Vsak odgovarja za svoje življenje. Ljudje so polnoletni. In kaj potem, če se nočejo cepit? Tisti, ki je slabega zdravja naj se pač pazi. Če ne bi bila korona, bi pa bilo pa kaj drugega. Ali kadilce obtožujete, da niso odgovorni? Ali voznike, ki onesnažujejo zrak obtožujete, da niso odgovorni? Ali veste koliko plastičnih odpadkov bo ostalo za to epidemijo, ste torej vi neodgovorni? Ali veste v kakšne dolgove je šla država, je torej država neodgovorna?
Tu je več vprašanj in kar povprek nič krive delavce obtoževati, da so neodgovorni je res podlo.

Opa Zovalec - 13.09.2021 - 11:53

Jaz EU potrdil (pa tudi drugih) ne zbiram in se striktno izogibam obdelave podatkov o PCT pogoju. Za to ni zakonskih pogojev! Delavci vedo, da morajo imeti potrdilo pri sebi. Tisti, ki ga nimajo, se samotestirajo v skladu z vladnim odlokom. 

In kaj storiti, če se delavec noče samotestirati? Ne vem. Delavec mora opravljati delo v skladu z navodili delodajalca, v nasprotnem lahko sledi odpoved PZ. Kaj pa v primeru, ko delodajalec daje navodila, ki niso v skladu z zakonom? Ja, sledimo odloku, ki bo (verjetno) padel, saj ne zdrži niti ZKP presoje, kaj šele kake druge. In delavcu, ki se ne uklanja, odpovemo delovno razmerje. Tu (verjetno) pademo na testu sorazmernosti, v prihodnosti pa verjetno tudi zakonitosti. In ja, delovna sodišča bodo polna...

Predlagam temeljit pogovor z delavcem in razlago, da smo vsi v istem čolnu. Če je timski igralec, ok, drugače pa... Sicer pa - lepa beseda vedno pravo mesto najde.

brez besed - 13.09.2021 - 12:10

Dejansko smo padli na testu zdrave kmečke pameti. V stilu: saj meni se pa ne more nič zgoditi, tudi Covid ne, če se okužim.   Včasih lepa beseda ne najde prostora v  glavi, ki ne razmišlja dalj od svoje sence.

Pia - 13.09.2021 - 12:23

Delavec, ki je zelo sposoben, skratka je gonilna sila v firmi, brez njega dobesedno crknemo, se odloči, da se ne gre te PCT norije. Je odgovoren, nosi masko, se razkužuje, na delovno mesto prihaja urejen in zdrav. Zdaj pa država pričakuje od mene, da mu izročim odpoved? Pa kaj so čisto ubrisani? 

Pika2 - 13.09.2021 - 12:29

Tudi zdravi ljudje niso imuni.  Gonilna sila zboli, ga zaradi Covida ni nekaj mesecev.  Imate rezervno gonilno silo?  In PCT ni norija.  Je samo posledica pandemije. Žal.

Liza - 13.09.2021 - 12:53

tudi cepljeni niso imuni in tudi cepljena gonilna sila lahko zboli in je ni nekaj mesecev... žal

sonček - 13.09.2021 - 13:26

katastrofa...človek za marsičem zboli...ne vem zakaj nena kadilce gušite, da naj nehajo pa enako ogroša svoje moje in še katero zdravje da se o zdravljneju spoh ne pogovarjam

 

. - 13.09.2021 - 14:05

Zgoraj je pisalo....

“Delavec mora spoštovati in izvajati predpise in ukrepe o varnosti in zdravju pri delu ter pazljivo opravljati delo, da zavaruje svoje življenje in zdravje ter življenje in zdravje drugih oseb,” pravijo. Če delavec ne izpolnjuje svojih obveznosti, krši svoje obveznosti iz delovnega razmerja, in to je lahko razlog za ukrepanje delodajalca v skladu z zakonom, nadaljujejo na ministrstvu. Neupravičeno izogibanje testiranju bi torej lahko bilo razlog za odpoved delovnega razmerja.



184. člen ZAKONA o delovnih razmerjih pravi:

184. člen
(prepoved opravljanja del v času nosečnostiin v času dojenja)
(1)V času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, delavka ne sme opravljati del, ki bi lahko ogrozila njeno zdravje ali zdravje otroka zaradi izpostavljenosti dejavnikom tveganja ali delovnim pogojem, ki se določijo s podzakonskim aktom.
(2)Če delavka v času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, opravlja delo, pri katerem je izpostavljena dejavnikom tveganja, postopkom in delovnim pogojem, ki se podrobneje določijo s podzakonskim aktom, mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa, če iz ocene tveganja izhaja nevarnost za njeno zdravje in zdravje otroka.
(3)Če delavka opravlja delo po prvem ali drugem odstavku tega člena , pa se z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa ni možno izogniti nevarnosti za zdravje delavke ali zdravje otroka, mora delodajalec zagotoviti delavki opravljanje drugega ustreznega dela. Delavka je dolžna opravljati drugo ustrezno delo in ima pravico do plače, kot da bi opravljala svoje delo, če je to zanjo ugodnejše.
(4)Če delodajalec delavki ne zagotovi drugega ustreznega dela po prejšnjem odstavku, ji mora v času, ko je delavka iz tega razloga odsotna z dela, zagotoviti nadomestilo plače v skladu s prvim, drugim, sedmim in devetim odstavkom 137. člena tega zakona .
(5)Podzakonski akt, v katerem se podrobneje določijo dejavniki tveganja in delovni pogoji iz prvega odstavka tega člena , ter dejavniki tveganja, postopki in delovni pogoji iz drugega odstavka tega člena , izda minister, pristojen za delo, v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravje.





Razmišljam, da se bodo po novem poleg COVID testov začeli opravljati tudi nosečniški testi saj stremimo k zagotavljanju izvajanja delovnopravnih predpisov in predpisov varovanja zdravja pri delu.

Ste še toliko prepričani, da za zdravje pa vse? Ste še toliko prepričani, da če Janezek nekaj reče je pa to sveto?
Ste še toliko prepričani, da če je država nekaj prepisala bo pa že držalo in se to mora izvajati?


Če ste prepričani, naj pa vas vprašam....... kje pa je vaš prag varovanja osebnih podatkov, ter varovanja osnovnih človekovih pravic in svoboščin?

 

lev - 13.09.2021 - 16:06

Pozdravljeni.
Smo delodajalci in še na misel nam ne pride, da bi nekoga silili v cepljenje. 52 letni moški umrl zaradi cepljenja, prišlo je do strdka,
bližnji sorodnik v komi po cepljenju, bližnji sosed po cepljenju ponovno zadet od kapi. Stranka, ki se je cepila stara 35 let, brez bolezni, popolnoma zdrav nas svari naj tega ne storimo, ker ni več vredu in zdrav, še sam ne zna povedat kaj mu je, skratka brez moči je ostal.
Pa še mnogo podobnih. Zato naj se vsak po lastni presoji odloči ali se bo cepil ali ne. Tisti, ki so se cepili naj bi podpisali izjavo, da se prostovoljno cepijo, odgovarjal ne bo nihče. Tisti, ki so se šli testirat, naj bi se na računu podpisali, da ne bodo zahtevali povračila stroška pcr od zdravstvene zavarovalnice.  Ali mi lahko kdo pove zakaj se bi morali podpisovat???
Aja poznam  kar nekaj zdravnikov, tudi iz ukc, za vse na svetu se ne bodo cepili ali pa si bodo na drugačen način zadeve porihtali.
Spoštujemo cepljene in njihovo korajžo, ampak zdrava pamet nam še deluje, da nekaj zlo zlo ni vredu in pa vest nam tudi deluje, da ne
bomo nikogar prisiljevali v nekaj, kar je zelo vprašljivo....Ja ta forum je kar naenkrat ratal cepilski- necepilski. Šef pa se itak ve, na kateri strani je. Bolje požreti ves ponos in naj ce necepljeni motijo, kot, da se zgodi črn scenarij s cepljenimi. Pomislimo...in ne..be, be, beeeee...
 

Sajeta - 14.09.2021 - 09:37

Najbolj sporno je, da trdijo da je imunost po cepljenju boljša kot tista po preboleli bolezni. Medicina se je naenkrat postavila na glavo. Uredba EU 2021/953 v 4 točki 7 odstavka določa, da se kot potrdilo o prebolevnosti priznava tudi test na protitelesa. AT in HR ga priznavata, Slo pa ne, pa ne zato, kot trdi državni sekretar, da testi niso standardizirani, pač pa zato, ker bi se izkazalo, da je 100, 200 ali 300.000 ljudi zadevo prebolelo, ne da bi sploh vedeli in bi se jim zmanjšal "bazen" kandidatov za siljenje k cepljenju, oni pa imajo na skladišču 1 mio odmerkov, ki se jim baje približuje iztek roka uporabnosti. In še en info, EU v tem letu mogoče že v oktobru predvideva registracijo zdravila proti koroni - kaj to pomeni za eksperimentalna cepiva? Le ta imajo odobritev za uporabo samo dokler ni na trgu zdravila.... toliko samo v vednost

lev - 14.09.2021 - 18:06

Sajeta
takšne informacije rabimo. Bravo, odlično. Zato pa takšen pritisk. Enim pa še očitno dolgo ne bo jasno.

x - 14.09.2021 - 10:23

Pri nas je mlad sodelavec šel na cepljenje med delovnim časom in ga je po cepljenju moral kolega pol dneva "ujčkat", ker je bil na meji, da bo omedlel in ga bo treba peljat na urgenco. Druga mladenka je po cepljenju vstala iz stola in padla skupaj ter si polomila sprednje zobe.
To so mladi ljudje, ki so šli na cepljenje samo zaradi tega, da ohranijo svojo svobodo gibanja in potovanja. Če je to smiselno, potem res ne vem več kam gre ta svet. Ta korona manija je hujša kot včasih, ko se je ponavljala mantra "druže Tito mi ti se kunemo".

Suzi - 14.09.2021 - 07:05

LEV - Govorite o tem, da NAJ BI podpisali izjave. Jaz pa rečem BABA ČULA, BABA REKLA... Širite neke teorije in govorice. Prenehajte! 
Nič o tega ne drži, ne vem, zakaj širite neresnice ljudje. Mož je šel na testiranje, nobene izjave ni rabil podpisat. Jaz sem prostovoljno cepljena in ne pri prvi in ne pri drugi dozi cepiva nisem rabila ničesar podpisat. 
Tudi mi kot delodajalec ne silimo nikogar v cepljene. zagovarjamo še vedno svobodno odločitev vsakega posameznika. In jo spoštujemo. 

Ta forum je pa res čisto zgubil kompas in namen ! 
 

lev - 14.09.2021 - 17:45

Imam dva računa v rokah, z nepodpisanimi izjavami na njih. Zakaj ni podpisa. Takoj ko bo možno zahtevam vračilo od zzzs. Računa in izjava sta še kako resnična, datirana s ponedeljkom 13.09.2021. Cepljeni pa smo za črne koze, davico, škrlatinko....
Ta covid cepivo pa je eksperiment. Nima se smisla kregat. Naj verjame kdor pač kaj hoče. Prav pa je, da se povejo različna mnenja ljudi. Resnica pride kmalu na dan.

Pika2 - 14.09.2021 - 10:37

Ta forum je za računovodje in naše vsakdanje tegobe. Res pa je, da smo v korona času tudi psihologi, pravniki, terapevti.  Ampak res, vsaj pri medicini se ustavimo in držimo  nazaj s  pavšalnimi ugotovitvami. Če stroki ne bomo zaupali, komu bomo?  Postavite se v paralelni položaj, ko vam stranka ugovarja in pametuje stvari iz naše stroke. Pa imate črno na belem, da  imate vi prav.   In upam, da stojite za svojim stališčem.  Tako  tudi medicina.  Seveda, z obveznimi odkloni (znanost, odkritja, napredek...)
Dejstvo je, da je virus med nami. In ustavi ga samo prepreka, ki ji pravimo cepivo. Glejte koristi  in  ne  samo slabosti.  Joj, joj,  kolegi računovodje, kam je šla vaša  logika, matematika in zdrava kmečka pamet.

. - 14.09.2021 - 13:22

Se strinjam, da ta klepetalnica ni namenjena prepucavanju o medicini zato morda te debate tu niso najboljše oziroma bodo peljane v napačno smer.

Hkrati pa se tudi strinjam, da je potrebna razsodna presoja vsakega posameznika o dani situaciji.
Žal, ampak res žal je kar ogromno primerov podobnih, kot sta jih opisala "lev" "Sujeta" in "x", tudi sam jih osebno poznam nekaj in niso "rekla kazala" primeri. A žal se o takih primerih čudežno ne govori.
Zakaj ne, če je vse tako čisto in vse tako znanstveno dokazano?