krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dokazovanje stroškov prevoza na delo

4308  10.09.2021 - 08:19h / Dohodnina / Avtor: Opa Zovalec / 898 / 4

Do sedaj je veljalo, da se delavcu povrne strošek prevoza na delo v primeru, ko ta strošek dejansko nastane (ko pride na delo) in o kakem drugem dokazovanju ni bilo govora.
 
V publikaciji Dohodnina – dohodek iz zaposlitve Uveljavljanje stroškov v zvezi z dohodki iz zaposlitve, 8. izdaja, september 2021 FURS med drugim zapiše:
 
Drugi odstavek 3. člena Uredbe se upošteva v primeru, če zavezanec uveljavlja in dokaže dejanske stroške s predložitvijo računov (karte) za plačilo storitev prevoza in kilometrina, izračunana po prvem odstavku 3. člena Uredbe znaša manj kot 140 evrov. Če v tem primeru uveljavljan in dokazan dejanski strošek za mesec znaša manj kot 140 evrov, se prizna celotni dokazan dejanski strošek. V nasprotnem primeru (če dejanski strošek znaša več kot 140 evrov) pa se prizna največ 140 evrov. Določba drugega odstavka 3. člena Uredbe določa neobdavčeno višino »za posamezni mesec«, kar je treba pri uveljavljanju dejanskih stroškov upoštevati na ravni posameznega izplačevalca. Torej, če bo zavezanec pri več izplačilih pri istem izplačevalcu, uveljavljal dejanske stroške prevoza na delo in z dela s predložitvijo dokazil (računov oz. vozovnic) za isti mesec, je treba te dejanske stroške pri uporabi drugega odstavka 3. člena Uredbe obravnavati skupaj. V primeru, da pa bo pri enem izplačilu pri istem izplačevalcu uveljavljal dejanske stroške prevoza na delo in z dela s predložitvijo dokazil (računov) za več mesecev, je treba te dejanske stroške pri uporabi drugega odstavka 3. člena Uredbe obravnavati ločeno po mesecih.
 
Ali je komu znano, kakšna zakonska ali druga pravna podlaga je pri tem uporabljena? Uredba zagotovo ne.

st - 13.09.2021 - 08:10

8.izdaja govori o uveljavljanju stroškov v zvezi z dohodki iz drugega pogodbenega razmerja in ne v zvezi z dohodki iz zaposlitve. 

REMI - 15.09.2021 - 10:00

Imamo zaposlenega, ki bi imel po km (0,18/km) povračilo prevoza na delo 500 €. Ali mora v primeru, če mu bomo izplačali prevoz na delo v višini mesečne karte, ki znese 174 € prinesti dokazilo o nakupu karte? Ali bo znesek nad 140 € obdavčen ?
Jaz razumem tako, da glede na to, da je prevoz po km višji od višine stroška uporabe javnega prevoza, da potem povračilo v višini javnega prevoza NI OBDAVČENO, kljub temu, da je več od 140 €. 

rak - 21.09.2021 - 07:38

Remi v takem primeru je neobdavčeno.

Tomo - 06.10.2021 - 14:30

Mene pa zanima, ali mora potem zaposleni, kateremu se obračunajos stroški prevoza na delo po imenski mesečni vozovnici za vsak mesec prinesti potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice ali to stori samo prvič in ob morebitni spremembi zneska vozovnice?
Je to kje izrecno napisano?
Hvala vam.