krpan in druščina postani član

Naslov teme: mesečna vozovnica ali kilometrina

4305  10.09.2021 - 07:26h / Ostalo / Avtor: Jerry / 751 / 7

Pozdravljeni,

delam v branži, kjer nimamo kolektivne pogodbe, smo pa sprejeli interni akt, da se vsem delavcem izplačuje prevoz po mesečni vozovnici. Torej zakonsko se mi lahko opiramo le na zakon ZDR in interne akte. Me pa zanima, glede na novo uredbo, FURS pojasnjuje da če delojemalec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza (časovno neustrezen vozni red, manj ugoden delovni čas...), se mu izplačuje kilometrina po 0,18 eur. Meni se že vsa leta izplačuje mesečna vozovnica, glede na to da na dan naredim 100 km in nimam dobrih avtobusnih povezav, 2 uri vožnje v eno smer in neustrezen vozni red... Ali ne velja kar je za delavca ugodneje? Namreč jaz sem na izgubi skoraj 200 eur vsak mesec. Mesečna vozovnica je 200 eur, kilometrina pa znaša za 100 km na dan po 0,18 eur, če je 22 dni je to 396 eur. Ali bi na sodišču dobila tožbo?

Liza - 10.09.2021 - 08:57

Uredba ne določa pravic zaposlenih, pač pa kaj je neobdavčeno.
Po moje ne bi dobili tožbe, ker pravice določa zakon o delovnih razmerjih, kolektivne pogodbe in interni akti, vendar nisem pravnica ...

jst99 - 10.09.2021 - 10:18

Če nimate kolektivne pogodbe, morate upoštevati interni akt. Če je delodajalec sprejel povračilo po mesečni vozovnici, se pač izplačuje tako, če vam je prav ali pa ne. Kaj določa ZDR, pa sami vidite:

"130. člen
(povračila stroškov v zvezi z delom)
(1) Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.
(2) Če višina povračila stroškov v zvezi z delom ni določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, se določi s podzakonskim aktom.
(3) Če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem.
(4) Delodajalec je dolžan delavcu povrniti stroške v zvezi z delom mesečno v skladu s 134. členom tega zakona."

V novi uredbi pa ni določeno, kaj vam mora povrniti delodajalec, pač pa višina neobdavčenega zneska ... držati se morate ZDR, kolektivne pogodbe če je, drugače pa internih aktov. Tako da pri vas je to akt delodajalca ...

 

S-orhidejca - 10.09.2021 - 13:15

Kaj se pa naredi v primeru, ko v kolektivni pogodbi ali pa pogodbi o zaposlitvi piše, da se delavcu povrne prevoz v višini mesečne vozovnice, on pa ne prinese nobenega dokazila o nabavi vozovnice?????
Ker po novem piše takole ...
Drugi odstavek 3. člena Uredbe se upošteva v primeru, če zavezanec uveljavlja in dokaže dejanske stroške s predložitvijo računov (karte) za plačilo storitev prevoza in kilometrina, izračunana po prvem odstavku 3. člena Uredbe znaša manj kot 140 evrov.

Liza - 10.09.2021 - 13:36

Saj dokazilo ni potrebno, preračunati morate le, koliko znese kilometrina, saj je do te višine davčno priznano, če je pa manj kot 140€ pa sploh ni treba nič preračunavati.

Neuradni čistopis uredbe:
3. člen
(prevoz na delo in z dela)
(1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.
(2) Če je znesek, izračunan po prejšnjem odstavku za posamezni mesec nižji od 140,00 eurov, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod pogoji iz prejšnjega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini 140 eurov mesečno.
(3) Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče
po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.
(4) Za določanje oddaljenosti v skladu s tem členom se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.
(5) Če ima delojemalec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene in mu delodajalec za tako uporabo službenega vozila zagotovi tudi gorivo, se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.
 

zlatka - 13.09.2021 - 10:57

A ni tako, da v kolikor je vračilo po mesečni karti (200 €) manj kot bi znašalo vračilo po izračunani kilometrini (396 €) ne upoštevamo teh 140 €, ker če pogledamo izračun je 396 € (po km) > 140 € (po km) ; Fursov primer 2 str. 10 -Dohodnina - dohodek iz zaposlitve (word dokument).
Imam identičen primer, ko bom morala vozno karto primerjati s kilometrino in eno nato še s postavljeno mejo 140 €. V navedenem primeru razumem, da delavec dobi manj z vozno karto (200 €) kot pa če bi podjetje obračunavalo kilometrino (396 €) in zato se razlika ne všteva v davčno osnovo.
Res pa je, da v navedenem primeru moramo vsaki mesec sproti računati, postaviti stvari na isti imenovalec in jih primerjati z vozno karto in postavljeno mejo. 
 

Lili - 23.09.2021 - 10:34

če prav razumen vaš primer, potem tudi, če je karta nad 140 eur (200 eur) in kilometrina več (396 eur), potem se vozna karta ne obdavči?

Živa - 23.09.2021 - 11:39

Prav razumete.