krpan in druščina postani član

Naslov teme: AMAZON, Nemčija in ddv indentifikacija

4274  07.09.2021 - 08:54h / DDV / Avtor: Maša / 1119 / 10

Zdravo!

Prosim vas za informacijo, ali mora podjetnik (ni ddv zavezanec) v Nemčiji pridobiti ID za DDV, če prodaja preko nemškega Amazona? Ali je kakšna meja za indentifikacijo in kako se potem plačuje ddv v Nemčiji, je kakšen portal ali kaj podobnega?

Z Amazonom ZDA imamo izkušnje, s tem Nemškim žal še ne. 

V naprej hvala za vse.

Maša

Uredništvo - 07.09.2021 - 09:15

Da ne gremo pregloboko (v vprašanju manjka kar nekaj podatkov za odgovor) - nemški Amazon se ne šteje za vmesnega dobavitelja, posledično ste vi opravili dobavo blaga na daljavo, v kolikor blago dobavite iz Slovenije v druge države članice končnim potrošnikom (osebam, ki niso davčni zavezanci). Če vaše dobave blaga ne presegajo praga 10.000 v tekočem/preteklem koledarskem letu, se kraj dobave blaga šteje ozemlje Slovenije, kjer ima podjetnik (dobavitelj) sedež dejavnosti (glejte Pravilnik - https://www.superdavki.com/article/21328/ref_cat/91 ). Pomeni, da za opravljeno dobavo blaga ne obračunate DDV (ker niste zavezanec za namene DDV).
V kolikor presegate prag 10.000, potem imate dve možnosti (ali identifikacija za namene DDV v Nemčiji ter izpolnitev davčne obveznosti, ali pa se vključite v Unijsko ureditev ter vse obveznosti uredite preko sistema miniVEM).

Popolna davčna rešitev
https://www.superdavki.com/home

Maša - 07.09.2021 - 10:25

Res hvala lepa za odgovor :).

Ali podatek, da je roba v skladišču Amazona v Nemčiji in iz tam poslana direktno kupcu, igra kakšno vlogo in kaj spremeni situacijo? 

Maša

Uredništvo - 07.09.2021 - 12:00

To seveda spremeni situacijo, saj potemtakem za tega podjetnika ne velja prag 10.000 (ker pošilja blago iz druge države članice in ne iz Slovenije, kjer ima sedež). Glede na to, da ne vemo komu prodaja blago, ali samo nemškim fizičnim osebam, ali tudi v druge države članice, priporočamo branje naslednjih Pojasnil, da dobite neko širšo sliko (zmedeni boste v vsakem primeru) :)

https://www.superdavki.com/article/20538/ref_cat/95

Brigitte - 07.09.2021 - 20:31

Maša, če ima zavezanec robo v nemškem skladišču, mora pridobiti nemško identifikacijsko številko za DDV. Za prodaje, ko gre blago iz nemškega skladišča fizičnim osebam v Nemčijo, se oddaja obračun DDV v Nemčiji. Za prodajo fizičnim osebam v druge države članice pa se oddaja obračune DDV preko sistem OSS. 
Ravno danes je imela nemška finančna uprava seminar. 

Maša - 08.09.2021 - 08:06

Brigitte, hvala iz srca za tale razumevajoč odgovor :). Včasih več berem, manj vem. Škoda, nisem vedela za seminar.

Zanima me le še, kje s.p. odda vlogo za nemško ddv in kako/kje se potem oddaja obračun DDV v Nemčiji? Je kakšen poenostavljen postopek, ali je birokracija kot pri nas. Je kakšna institucija, ki pri tem pomaga ali načeloma to računovodstva v Sloveniji oddajajo za stranke sama?

Hvala. Maša 

 

Brigitte - 08.09.2021 - 09:39

Pri Amazonu imate možnost, da vam Amazon oddaja obračune v Nemčiji. To pomeni, da ne potrebujete računovodja oziroma davčnega zastopnika v Nemčiji, ki vam bo oddajal obračune DDV v Nemčiji. Če se ne motim je prvo leto zastonj, nato pa stane cca. 400€ na leto. Če vam tudi oni pomagajo pridobiti nemško DDV številko, pa ne bi vedela. Lahko povprašate. Moja stranka jo je pridobila s pomočjo davčnega zastopnika v Nemčiji.
Amazon nato vsak mesec pošlje izpis za vso prodajo v preteklem mesecu. Iz tega izpisa je razvidno za katere transakcije so oddaja redni DDV obračun v Nemčiji in kateri preko OSS sistema. Pošljejo tudi obrazec za oddan obračun DDV v Nemčiji, in kolikšna je vaša obveznost za plačilo DDV. Če boste uvažali blago, imate možnost vključitve tudi vstopnega DDV ob uvozu v obračun, ki ga Amazon oddaja. 
V glavnem: precej komplicirana zadeva. Meni so spremembe DDV po 1.7. vzele kar nekaj ur študiranja, da sem vsaj približno razumela, kako bo to vse skupaj potekalo. Naj omenim samo še to, da sem večino informacij razen seminarja g. Špesa pridobila iz tujine. Naši finančni upravi se pred enim mesecem, milo rečeno niti sanjalo ni, zakaj se gre. Toliko. :)

JaneDoe - 08.09.2021 - 12:27

Brigitte, imam vprašanje za vas, ker več veste kot jaz:
SI DDV zavezanec je preko Amazona z Luxemburško davčno številko, kupil blago -veza poslovni strošek za podjetje.
Amazon je na računu zaračunal DDV v višini 22% (slovenski)- veza spremembe od 1.7.2021 dalje (njihova opomba na računu)
Kako poknjižimo ta račun in ali imamo vhodni ddv priznan? Poknjižimo hkrati vstopni in izstopni DDV?

Brigitte - 08.09.2021 - 13:12

Uf, ne bi rekla, da vem več. 
Spremembe po 1.7.2021 so za t.i. pošiljčne posle oziroma prodajo blaga na daljavo. Pri pridobitvah blaga znotraj skupnosti med zavezanci za DDV ni sprememb. Torej, če ste vi SI-1 naročili blago preko Amazona od LU-1, bi moral račun biti brez DDV, in naredite samoobdavčitev v Sloveniji. Očitno so vam izstavili račun, kot bi ga kupila fizična oseba in ne davčni zavezanec identificiran za namene DDV.  Naj me kdo popravi, če se motim.
Kaj pa sedaj storiti s tem računom in kako ga poknjižiti ... hm. Vem, da je včasih presneto težko dobiti popravke računov od dobaviteljev iz tujine. Še posebej pa od enega giganta kot je Amazon. 

Suzana - 25.01.2024 - 12:27

Pozdravljeni,

ste mogoče pripravljeni, da bi nam pomagali nastaviti vsa poročanja, ki jih potrebujemo za prodajo preko Amazona in pri prodaji na daljavo? ( nemško davčno že imamo).

Hvala 

Ana - 23.01.2023 - 13:14

Mene pa zanima, kako v obračunu za OSS sistemu poročate prodajo blaga iz Nemčije fizični osebi v Avstrijo? Ali prodajo v obračunu poročate pod Dobave blaga/storitev iz Slovenije ali pod Dobave blaga/storitve iz poslovnih enot v drugih državah.