krpan in druščina postani član

Naslov teme: PCT

4257  03.09.2021 - 14:19h / Ostalo / Avtor: Janja / 1140 / 6

Zaposleni se ne odloči za cepljenje, testiranje, ni prebolevnik, naša firma pa ima tako dejavnost, da je to potrebno
kako vi postopate ?
če pride inšpektor, smo v prekršku ?
LP
 

Simbi - 03.09.2021 - 17:49

pomembno je, da imate akte usklajene s tole COVID situacijo, potem pa začnete postopek ugotavljanja kršitve kot podlago za prenehanje delovnega razmerja
ne preostane vam nič drugega, verjetno ne boste tvegali sankcije 

Anica - 04.09.2021 - 08:26

Drzi, da ne postopate skladno po odloku, ki pa nima zakonske podlage. Inspektor vas sigurno kaznuje. Kolikor vem, so vse kazni padle tja do ustavnega sodisca (nenosenje mask, krsitev prehoda obcin, policijske ure), ker odloki nimajo zakonske podlage. Omeniti je vsekakor treba, da vas zaposleni bo tozil, ker z odpovedjo krsite njegove clovekove pravice... Kaksen bo koncni rezultat, se v tem trenutku ne ve. Nisem slisala, ali je ze pravnomocna kaksna tovrstna tozba (zoper PCT) na sodiscu, da bi imeli vsaj neko sodno prakso, na katero bi se lahko sklicevali. Tako da razumete, na eni strani kazen inspektorja, na drugi strani tozba zaposlenega zoper podjetje in vas odgovorno osebo. zal neprijetna situacija.
Pogoj PCT, ki se predpisuje z odlokom, je dejansko en najbolj, ne najdem pravega izraza, bom rekla nelogicnih ukrepov. Ker vsi vemo, da cepljeni prenasajo  korono in vas isto lahko okuzijo, preboleli se ne ve, koliko casa so dejansko imuni, med necepljenimi pa je precej prebolevnikov, ki nimajo za to potrdila. Nekdo pa na testih sluzi ogromne dobicke. Ampak pustimo medicino (in politiko), imamo pogoj PTC je predpisanz odlokom, ki nima zakonske podlage, ki je z ustavnega vidika sporen, vi se morate za nekaj odlociti, sprejeti nek akt, hisni red..., ga podpisati kot odgovorna oseba in kot odgovorna oseba odgovarjati materialno in kazensko, med dvema ognjema pravnih mnenj, cakajoc na sodno prakso. Pisem vam zato, da se zavedate, da situacija se zdalec ni enostavna in odgovor na vase vprasanje ni enostaven.

podjetnica - 06.09.2021 - 08:19

Anica. Hvala za ta izcrpen odgovor! Zelo dobro objasnjeno. Jaz kot delodajalec vseeno nebi nikogar v nic silila.

arčid - 06.09.2021 - 10:42

Ja res je ustavno sporen, ampak poslan v dopolnitev v DZ in dokler ni sprememb  ali sprememnjen velja.

Janja - 04.09.2021 - 08:58

Anica, hvala za prijazen in iskren odgovor, hvala  tudi Simbi

Pika2 - 13.09.2021 - 13:52

Če je zaposleni tako neprilagojen, da ne upošteva konteksta in politike  delovanja podjetja ter sodelavcev,  je v razmislek, kakšno dodatno vrednost prinaša.  Tu ne mislim finančne dodane vrednosti, ampak tisto, človeško, moralno  in kolegialno.  V razmislek vsem, ki iščejo ustavne, zakonske iin druge oblike izigravanja  zakonov, odlokov in predvsem tiste zdrave kmečke pameti.  Zame je to čisti egoizem.  Delodajalec je dolžan zagotoviti varno in zdravo delovno okolje vsem  zaposlenim.  Toliko.