krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izvršba zaprtega s.p.

4171  24.08.2021 - 13:59h / Ostalo / Avtor: Maša / 575 / 4

Zdravo!

Stranka nam je dolžna nekaj računov. Obljubljal je, da bo plačal, sedaj pa je zaprl s.p. in pravi, da naenkrat nismo dobro delali in da računov ne bo plačal. Sproti kakšnih reklamacij storitev seveda ni bilo.

Dali bi ga v izvršbo in me zanimajo vaše izkušnje, ali gre skozi da izvršbo naslovimo na podjetnika in ne na naziv njegovega s.p.-ja?

Hvala. 

Neža - 25.08.2021 - 06:17

Jaz mislim, da bi morali dati izvršbo, saj je s.p. in fizina oseba ena in ista oseba, ista davčna številka, ki odgovarja s vsem sojim premoženjem. Če citiram zapis:

Odgovornost samostojnega podjetnika je neomejena oziroma osebna. Podjetnik za obveznosti, ki so nastale pri njegovem poslovanju, odgovarja s premoženjem podjetja ter hkrati tudi s svojim lastnim, zasebnim premoženjem, torej z vsem svojim premoženjem. Tako določa Zakon o gospodarskih družbah RS v prvem odstavku 7. člena (7/I ZGD-1).
Podjetnik je fizična (in ne pravna oseba!), ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost z namenom ustvarjanja dobička.
Podjetnik na trgu deluje tako, kot da bi posle sklepal zase, saj jih sklepa v svojem imenu in na svoj račun. Zato je poslovno tveganje, ki ga sprejema samostojni podjetnik, večje kot npr. pri družbeniku družbe z omejeno odgovornostjo.
Ločevanje osebnega premoženja in premoženja podjetja nima pomena za upnike, pomembno je le za primer davčnih predpisov in morebitnega stečaja podjetnika.

B - 25.08.2021 - 08:28

Izvršbo kot fizična oseba. saj kot fizična oseba odgovarjate za neporavnane obveznosti na s.p. ju.

Maša - 25.08.2021 - 17:39

Hvala. No saj tako smo res nameravali, vložiti na fizično osebo. Imate tudi ostali veliko neplačnikov? 

Mat - 25.08.2021 - 22:29

Glede na nesramnosti vašega dolžnika in na sprenevedanja, pa ne pozabite tudi na vse stroške in vse zamudne obresti !