krpan in druščina postani član

Naslov teme: ddv a je tole ok

4109  17.08.2021 - 20:59h / Ostalo / Avtor: bojana234 / 572 / 2

smo davčni zavezanci, delamo montažno hišo za davčnega zavezaca- poslovna stavba, ki jo bo oddajal v najem pravnim osebam.

Mi kupimo material ( od katerega si odbijemo ddv - tu nam država vrne davek) in sestavimo montažno hiša za našega dobavitelja. Montažni objetk spada v gradbeništvo zato mu izdamo račun po 76 a členu (država ne dobi nič davka)

dobavitej na podlagi našega račun naredi samoobdavčitev (zoper država ne dobi nič davka), poslovno stavbo oddaja v najem pravnim osebam z 22 % ddv, mi plačamo drzavi, dobavitelj si to odbije.

A je tole vse ok, država nam je vrnila ddv od materila ,,ddv na koncu ne dobi nič.
Dobi le davek od dobička od obeh firm.
je tole vse ok ? hvala vam

Hell1 - 18.08.2021 - 06:55

Da, DDV je v osnovi nevtralen, ko gre za zavezance, ki blago/storitve porabljajo za namene svojih obdavčljivih transakci (A ga plača, B si ga odbija). 76. a člen ni nič drugega kot prevalitev celotnega postopka na B-ja. V trenutku, ko bo B začel nepremičnino oddajati fizični osebi ali nezavezancu za DDV, bo moral del davka, ki ga je po 76.a členu zahteval nazaj, vrniti državi.

Dejansko država dobi plačan DDV od končne potrošnje in v primerih, ko zavezanci nimajo pravice do polnega odbitka DDV (odbitni delež) ali blaga/storitev ne uporabijo za namene svoje obdavčljive dejavnosti (tipičen primer je reprezentanca).

Bojana234 - 18.08.2021 - 06:57

Hvala vam, s svojim pojasnilomnste mi polepsali dan.