krpan in druščina postani član

Naslov teme: shranjevanje dokumentacije

4067  12.08.2021 - 09:28h / Ostalo / Avtor: luna / 913 / 6

A mi zna kdo povedati kje točno najdem kak link točne podatke o shranjevanju dokumentacije za nazaj. Koliko časa je potrebno hraniti določene dokumente? Malo bolj podrobno me zanima?Hvala.

Suzi - 12.08.2021 - 10:57

Po Zakonu o računovodstvu je predpisano, da se poslovne knjige in knjigovodske listine hranijo v arhivu, določeni pa so tudi najkrajši roki hrambe.
 
Kaj se hrani trajno?
letna poročila (bilance, ki jih računovodstvo pripravlja za Durs in Ajpes),
plačilne liste in vse, kar je povezano z obračunom plač,
knjiga sklepov,
glavna knjiga in dnevnik.
 
Kaj hraniti do 20 let?
pogodbe in računi za nakup in prodajo nepremičnin
register osnovnih sredstev
 
Kaj se hrani 10 let?
celotna dokumentacija za knjiženje poslovnih dogodkov: izdani računi, prejeti računi, pogodbe o nakupih in prodaji kratkoročnih finančnih naložb in najemu kratkoročnih posojil, transakcijski računi, obračuni.

Kaj pomeni trajno?
Zakon nalaga trajno shranjevanje določenih dokumentov, kar pa je v praksi precej absurdno, saj to pomeni, da bi moral posameznik, ki ima odprt s. p. leto ali dve svoje dokumente »za večno shraniti«. V javni upravi je to določeno z roki, ki pa so še vedno zelo dolgi, na primer personalne mape morajo biti shranjene najmanj 100 let od rojstva javnega uslužbenca, plačilne liste pa najmanj 50 let od nastanka.
Kako in na kakšen način boste dejansko zagotovili trajnost, je prepuščeno vam, vendar glede na informacije, ki smo jih pridobili v pogovoru z računovodskimi servisi, še ni bilo primera, da bi koga preverjali »po njegovi smrti«. Se lahko večnost piramid primerja s trajno shranjenimi bilancami (malega) s.p.-ja? ?
Seveda pa je treba shranjevati v okviru zakonskih predpisov in zastaralnih rokov. Tako je v zakonu zapisano, da mora davčni zavezanec, ki preneha z delovanjem (ali njegov pravni naslednik) sporočiti davčnemu organu, kje se hrani dokumentacija oziroma kdo jo hrani. Če tega ne sporoči, je za prekršek za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, predvidena globa v višini od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za mikro ali majhno gospodarsko družbo, je določena globa od 1.200 do 15.000 evrov, za srednje ali velike pravne osebe po ZGD pa od 3.200 do 30.000 evrov, dodatno pa se še kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika.

TIBA - 12.08.2021 - 11:14

Letna porocila, plače trajno. Vse ostalo kar se navezuje na odmero davkov 10 let..racuni za nepremicnine izjemoma po ddv 20 let

luna - 12.08.2021 - 12:56

Hvala. Zanima me , če mogoče veste kako je s hrambo izdanih računov. T se hranijo 10 let. Kaj pa podpisane dobavnice pri izdanih računih in pakirni listi  ali pa bančne izpiske? Koliko časa je to potrebno shranjevati?

B - 13.08.2021 - 09:00

To je birokracija brez meja. Kar se tiče plač imajo   vse podatke preko M4  na ZPIZ. Računi in ostala poslovna dokumentacija je preko informacijskega sistema tako na furs kot odtalih nadzornikih. Kopičijo se papirji po omarah firm in so leta in leta neuporabni, skratka neumnosti. Imenovana je komisija za debirokratizacijo, ki naj bi predlagala spremembe tudi na tem področju. Nosilec G. Simič, v.d. generalni direktor Furs.

ALJA - 13.08.2021 - 11:32

Tako, kot je napisala "suzi". Dokumentacijo, ki se hrani trajno in najmanj 20 let naredite scan in predlagam dva ključka, ki ju hranite ločeno, po možnosti v kakšni kovinski škatli. Tisto, ki se hrani do 10 let - sama jo poberem iz fasciklov, zvežem, napišem vsebino snopa in zelo primerne so škatle od papirja za tiskanje.

B - 13.08.2021 - 13:00

Poleg ključkov je potrebno  hraniti tudi program, pri fizični dokumentaciji pa ustrezne prostore s primrnp vlago vlago in temperaturo.