krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja na daljavo

4032  09.08.2021 - 13:24h / DDV / Avtor: Teja / 378 / 1

Smo mesečni davčni zavezanec in med drugim imamo tudi prodajo na daljavo. Ali po novem gre prodaja na daljavo v mesečne obrazce DDV in potem vsako tromesečje še poseben obračun DDV za te prodaje (ki se mora ujemat s seštevkom vseh treh mesečnih). Ni mi čisto jasno.

Uredništvo - 09.08.2021 - 14:28

Posebni obračun DDV (Unijska ureditev) oddajate, če ste se registrirali v Unijsko ureditev - to pomeni, da vse prodaje blaga na daljavo poročate v tem obračunu in ne v "navadnem" obračunu DDV.

Če niste registrirani v Unijski ureditvi, potem se dobave blaga na daljavo vpisujejo v DDV-O samo, če ste presegli prag 10.000 - v teh primerih se namreč kraj dobave šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se konča odpošiljanje. Posledično to pomeni, da bi morali pridobiti ID številko tiste države, kjer se šteje, da je kraj dobave blaga in v tej državi izpolniti in predložiti obračun DDV-O, v slovenski DDV-O pa vpisujete le "informativno" v polje 13.
Če niste registrirani v Unijski ureditvi, hkrati pa ne presegate mejnega praga 10.000, pa je kraj dobave blaga v Sloveniji, kjer ima dobavitelj sedež. To pomeni, da normalno obračunavate slovenski DDV za te dobave.

Popolna davčna rešitev
https://www.superdavki.com/article/21105