krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oprema na Češko

4028  09.08.2021 - 10:31h / DDV / Avtor: Tatja / 368 / 2

Za AT partnerja z AT in  CZ  id številko smo izdelali  in na Češko dobavili transportno opremo- transporter za prekladanje FE rude.  Dobavo in montažo elektro opreme za ta transporter bo za nas  (slo ID zavezanec ) na češkem opravil AT davčni zavezanec (tako je zahteval naš naročnik). Le ta nam je sedaj izstavil predračun za 50 % vrednosti z obračunanim  SLO ddv-jem in pripisano njegovo SI id številko. Ko smo jih povprašali zakaj  ni  " tax reverse"  so nam napisali, da so registrirani za DDV v Sloveniji in da je tako pravilno. Je res??????????
Prosim za vaše komentarje.

Uredništvo - 09.08.2021 - 14:01

Če izhajamo iz tega, da gre za opravljanje storitev, je kraj opravljanja storitev skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1 v Sloveniji, kjer ima naročnik storitev (slovenski davčni zavezanec) sedež dejavnosti, potem je plačnik DDV prejemnik storitev, če te storitve opravi davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža (3. točka prvega odstavka 76. člena ZDDV-1).

Informativno - če pa bi šlo za primer iz desetega odstavka 20. člena ZDDV-1 (dobava blaga z montažo - ob vseh izpolnjenih pogojih), potem je kraj dobave kraj, kjer je blago instalirano ali montirano. Posledično je določitev plačnika DDV drugačna...

"Popolna davčna rešitev"
https://www.superdavki.com/home

Tatja - 09.08.2021 - 19:32

Hvala uredništvo. Torej če prav razumem, izdan račun AT partnerja za elektro dela, ki se bodo za nas opravila na Češkem ni pravilen. AT partner bi torej  moral izdati fakturo z AT id številko  brez davka (tax reverse). V primeru  da bi šlo za dobavo blaga (elektro opreme) z montažo na naši transporterju na Češkem, pa  bi se le ta moral identificirati za ddv na Češkem in nam obračunati češki ddv.   Sem prav razumela?