krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja oblek v Italijo

3894  21.07.2021 - 17:20h / Ostalo / Avtor: Aleš / 477 / 6

Pozdravljeni, imam s.p in nisem ddv zavezanec. Moj s.p. imam registriran v Sloveniji. Imam spletno trgovino in me zanima kako je s prodajo oblek v Italijo? Prodajali bi fizičnim osebam in pošiljali po pošti.
Prosim za odgovor. Hvala, Aleš

T - 22.07.2021 - 11:31

Zakaj tega ne vprašate svoje računovodje?

Suzi - 22.07.2021 - 11:46

Evo, vse se najde, če malo pobrskaš.. Upam, da pomaga.

DDV pri prodaji izdelkov v tujino preko spleta

Ali je treba obračunati DDV, če je kupec iz druge države članice in ni davčni zavezanec?
Davčni zavezanec, katerega skupna vrednost dobav izdelkov končnim potrošnikom v drugi državi članici presega znesek, ki ga določi ta država članica, ali davčni zavezanec, ki se odloči, da je kraj dobave izdelkov končnim potrošnikom druga država članica, mora obračunati DDV v skladu z zakonodajo države članice EU, v kateri se blago nahaja, ko se odpošiljanje ali prevoz blaga kupcu konča (država članica kupca).
Davčni zavezanec, katerega skupna vrednost dobav blaga končnim potrošnikom v eno izmed držav članic EU ne preseže mejnega zneska in se ne odloči, da je kraj teh dobav druga država članica pa ob dobavi izdelkov preko spletne trgovine končnim potrošnikom

Pogoje za določitev kraja dobave blaga s prevozom opredeljuje Direktiva 2006/112/ES v 32. do 34. členu, v ZDDV-1 pa so povzeti v 20. členu. Tako se po splošnem pravilu za kraj dobave, kadar blago odpošlje ali prevaža dobavitelj, kupec ali tretja oseba, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se začne odpošiljanje ali prevoz blaga prejemniku.
Z odstopanjem od splošnega pravila pa se za kraj dobave blaga, ki ga odpošlje ali odpelje dobavitelj ali druga oseba za njegov račun iz države članice, ki ni namembna država članica, v skladu s tretjim odstavkom 20. člena ZDDV-1 šteje kraj, kjer se blago nahaja v trenutku, ko se odpošiljanje ali prevoz blaga kupcu konča, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
a) dobava blaga je opravljena za davčnega zavezanca ali pravno osebo, ki ni davčni zavezanec, katerih pridobitve blaga znotraj Unije niso predmet DDV, ali za katerokoli drugo osebo, ki ni davčni zavezanec;
b) dobavljeno blago niso niti nova prevozna sredstva niti blago, ki ga dobavi dobavitelj ali druga oseba za njegov račun, potem ko je bilo montirano ali instalirano, s poskusnim zagonom ali brez njega.
V skladu s petim odstavkom 20. člena ZDDV-1 pa se odstopanje od splošnega pravila ne uporablja za dobave blaga, ki je v celoti odposlano ali odpeljano v isto državo članico, ki je država, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga konča, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
a) dobavljeno blago niso trošarinski izdelki,
b) skupna vrednost teh dobav, brez DDV, opravljenih pod pogoji iz tretjega odstavka tega člena v tej državi članici v enem koledarskem letu ne presega zneska, ki ga določi ta država članica in je objavljen na spletni strani Evropske komisije,
c) skupna vrednost teh dobav, brez DDV, v tej državi članici tudi v predhodnem koledarskem letu ni presegla predpisanega zneska.
Direktiva 2006/112/ES tako določa, da lahko država članica, na ozemlju katere se nahaja blago v trenutku, ko se konča odpošiljanje ali prevoz pridobitelju, omeji prag na 35.000 EUR ali protivrednost v nacionalni valuti, kadar se ta članica boji, da bi prag 100.000 EUR lahko povzročil resna izkrivljanja konkurence. V skladu s to določbo je Slovenija določila prag v višini 35.000 EUR.
Osmi odstavek 20. člena ZDDV-1 nadalje določa, da se ob izpolnjevanju pogojev iz tretjega odstavka tega člena šteje, da je kraj dobave blaga, ki ga odpošlje ali odpelje dobavitelj ali druga oseba za njegov račun iz Slovenije v drugo državo članico, ta država članica, če skupna vrednost dobav, ki jih opravi dobavitelj v tekočem koledarskem letu oziroma jih je opravil v preteklem letu, presega znesek,
ki ga določi ta država članica, ali če se dobavitelj odloči, da je, ne glede na to, da vrednost njegovih dobav v tekočem koledarskem letu ne presega tega zneska, kraj takih dobav druga država članica.
Navedeno pomeni, da se mora davčni zavezanec, ki dobavlja izdelke preko spletne trgovine končnim potrošnikom v eno izmed držav članic EU ter preseže mejni znesek, predpisan v tej državi članici EU, identificirati za namene DDV v tej državi članici EU. Na izdanem računu, s katerim je presegel mejni znesek, mora tako obračunati DDV v skladu z zakonodajo države članice EU, na ozemlju katere je s takšnimi dobavami presegel mejni znesek.
Davčni zavezanec, katerega skupna vrednost dobav blaga v eno izmed držav članic EU ne preseže mejnega zneska pa ob dobavi izdelkov preko spletne trgovine končnim potrošnikom obračuna DDV, saj se v skladu s prvim odstavkom 20. člena ZDDV-1 za kraj dobave blaga šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se začne odpošiljanje ali prevoz blaga prejemniku.
 

Nasi - 22.07.2021 - 20:59

Aleš, od 1.7.2021 so nova pravila glede dobave blaga na daljavo končnim kupcem. Če niste ali ne boste presegli praga 10.000 eurov (gleda se leto 2021 in 2020) se za vas ne spremeni nič. Če ga pa presežete potem sta pa dve možnosti, ali se identificirate za DDV v Italiji ali pa uporabite posebno ureditev OSS, vlogo oddate preko eDavkov, kot unijska ureditev, vendar pa se morate pred tem identificirati za namene DDV v Sloveniji po splošni ureditvi. 

Aleš - 27.07.2021 - 14:52

Hvala za vaš izčrpen odgovor. Če prav razumem, potem poslujem normalno z Italijo, tako kot s Slovenijo. Normalno izstavljam račune v Italijo, tako kot jih sedaj izstavljam v Sloveniji, samo da je Italijanski kupec.

V kolikor presežem dobavo blaga v Italijo nad 10.000 €, se moram identificirate za DDV v Italiji o Sloveniji. Razmišljam prav? Hvala.
 

brina - 28.07.2021 - 09:12

Limit 10.000 EUR je seštevek vseh dobav v EU. Če ga presežete, se morate registrirati v vsaki državi kjer poslujete ali pa se registrirati preko posebne ureditve.

lorena - 25.07.2021 - 19:47

nisem sigurna da se po 1.7. nič ne spremeni