krpan in druščina postani član

Naslov teme: Spet DDV po 1.7.

3656  30.06.2021 - 10:57h / DDV / Avtor: Brigitte / 652 / 2

Imam dilemo glede domnevnega dobavitelja. Torej, zavezanec prodaja blago na daljavo preko Amazona. Blago je iz tretje države uvoženo v Nemčijo. Preko Amazona se nato prodaja fizičnim osebam v države EU. Ali je v tem primeru blago odposlano iz tretjega ozemlja v EU? Ali se šteje da ne, ker je bil narejen uvoz v EU? Je torej Amazon domnevni dobavitelj? In kaj to pomeni, če je elektronski vmensik domnevni dobavitelj? To je tako zapleteno, fursova navodila so tako nejasna. 

Druga nejasnost: če torej zavezanec prodaja preko Amazona, ali mora potem v obrazcu OSS sistem označiti: Izjavljam, da sem davčni zavezanec, ki omogočam dobavo blaga znotraj Unije z uporabo elektronskega vmesnika?

Prosim za pomoč. 

 

Brigitte - 30.06.2021 - 13:46

Veste, včasih zasveti lučka. Po dveh tedna študiranja gradiva iz seminarja, fursovih dokumentov in videov, zakona,... se mi je posvetilo. (vsaj upam). Sem med drugim klicala tudi na FURS, a žal samih osnov, ki smo jih pa že tako ali tako slišali na seminarju ali prebrali v opisih, ne znajo kaj dosti pomagati. Sem še enkrat poslušala del seminarja. 

Pa če bo še kdo v dilemi, bom sama sebi odgovorila :)

Amazon ni domnevni dobavitelj, ker ima zavezanec sedež v Sloveniji. Domnevni dobavitelj pride v poštev pri prodaji zavezancev iz tretjih držav v EU končnim potrošnikom. V tem primeru bi elektronski vmesnik lahko postal domnevni dobavitelj in izpolnil davčno obveznost za tega zavezanca. 

Eureka! 

Erika - 01.07.2021 - 14:59

No Kot si rekla Eureka!!  Vse logično. Se pa večkrat vse logično spremeni v en šmoren. To bomo pa zvedeli čez okoli eno leto. Seveda lahko tudi kasneje