krpan in druščina postani član

Naslov teme: REGRES 2021

3563  21.06.2021 - 12:40h / Ostalo / Avtor: anja / 822 / 1

Ali lahko pol regresa izplačam do 30.6. pol pa do 1.11?

Suzi - 21.06.2021 - 13:08

Samo, če ste nelikvidni.... 
Pojasnilo:
Regres za letni dopust se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti je lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določen kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. Regres je torej možno izplačati po 1. juliju tekočega leta le v primeru, da sta izpolnjena pogoja:
- Delodajalec je nelikviden in
- Obstaja zavezujoča kolektivna pogodba za delodajalca, ki omogoča, da se v primeru nelikvidnosti regres lahko izplača najkasneje do 1. novembra tekočega leta.
Možnost obročnega plačevanja regresa:
Zakon o delovnih razmerjih določa, da mora biti regres izplačan najkasneje do 1. julija tekočega leta. To ne pomeni, da mora biti regres izplačan v enkratnem znesku – lahko je izplačan v več zneskih, vendar mora biti v celoti plačan do 1. julija oz. 1. novembra (ob izpolnjevanju pogojev, navedenih v prejšnjem odstavku).
Izhajajoč iz navedenega se načeloma izplačila, opredeljena kot regres na podlagi pravice, določene po 1. juliju tekočega leta, davčno ne more obravnavati kot regres. Pravica do regresa pomeni pravico delavca, zato mora biti višina regresa za letni dopust vnaprej določena, vključno z navedbo, da bo izplačana v več obrokih, nepogojna in neodvisna od bodočega poslovnega rezultata in likvidnosti družbe, saj je to v korist in varstvo te delavčev pravice, kar omogoča predvidljivost in tudi iztožljivost te pravice.