krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV - TURISTIČNI PAKET

3534  17.06.2021 - 08:21h / DDV / Avtor: MIJA / 408 / 1

Kako je pravilno. Izstaviti moram račun za TURISTIČNI PAKET v višini 200 eur, ki vsebuje razbične storitve, ki so posamično obdavčni po 22%, nekatere 9,5% in nekateretudi kot oproščene.
 

toma - 18.06.2021 - 08:07

Samo regestrirane turistične agencije lahko laično povedano prodajajo paket. Kar pomeni DDV od razlike v ceni - zopet poenostavljeno povedano se plača DDV.
Drugim pa davkarija paketov ne prizna. Če hotel za goste organizira, nočitev v svojem hotelu, izlet ogled lokalne okolice, kosilo v lokalni gostilni in ogled muzeja ter nacionalnega parka z vstopnino in gost plača za to 500 € - to ni enotna storitev. Zakon govori postavko po postavko s pripadajočim DDV (ali pa ne, če je taksa).  VEM prodajni oddelek in direktor temu MOČNO nasprotujejo, ampak mi nismo pisali Zakona o ddv. Potem se dogovorite in inprovizirate - vstopnine in vse "zunanje storitve" kot piše na karti, ki jo dobi gost ali v splošnih informacijah, ostalo pa po vašem "ceniku", da ne izdate preveč in zadostite DDV-ju in skupaj za plačilo 200 €. Seveda ima vsaka postavka ustrezen DDV.
Lp, Toma