krpan in druščina postani član

Naslov teme: najem tovornega vozila od fizične osebe in zaposlitev

3500  14.06.2021 - 18:23h / Ostalo / Avtor: boc / 271 / 2

Zaposlili bi voznika in hkrati od njega najeli njegovo tovorno vozilo. On bi dobil plačo od prevoženih kilometrov, najem pa bi bil brezplačen. Stroške prevozov (gorivo, cestnine, registracijo...) plača podjetje. Ali je kakšna ovira? Ali lahko odbijamo ddv in obračunavamo amortizacijo? Vesel bom vsakega mnenja. Lp

tina - 15.06.2021 - 06:34

Plača mora biti najmanj minimalna, višek kilometrov kot dodatna stimulacija (če je zaposlen za polni delovni čas - .če je za krajši, sme delati samo toliko kot je zaposlen)
Najemnina od najetega vozilla je strošek, po najemni pogodbi lahko (mora biti navedeno v pogodbi) za čas najema krijete navedene stroške in od goriva odbijate DDV.
Da bi se z obračunom AM namesto najemnine   izognili plačilu davka od najemnine, ki bi jo morali plačati fizični osebi - to ne gre. Ni vaše O.S. in se AM ne more obračunavati.

B - 15.06.2021 - 09:11

Mislim, da je najemna pogodba smiselna, saj v njej uredite vse v zvezi s sroški obratovanja vozila. Najemnina je nameasto amortizacije s tem, da je tudi obračun dohodnine fizični osebi, vaš strošek.