krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izpis delovne dobe

3395  03.06.2021 - 10:50h / Ostalo / Avtor: Aika / 715 / 4

Zanima me ali mora deladajalec nujno opozoriti delavca, da prinese izpis delovne dobe? Ali je to na strani delavca in njegova krivda, da nima obracunano delovne dobe, taksne kakrsno ima? Ali se mora potem to obracunat za nazaj razlika? 

Imam primer, ko delavci pravijo, da je delodajalec kriv, ker jih ni opozoril... 

Zvezdy - 03.06.2021 - 12:50

Dejstvo je, da delodajalec tega ne more pridobiti sam. Zaradi GDPR-ja pač to mora urediti delavec sam. Dejstvo pa je tudi, da je delavec upravičen do dodatka na delovno dobo.
Mi imamo v ta namen v POZ napisan člen: Delavcu pripada tudi dodatek na delovno dobo. Izpis ZPIZ-a, iz katerega je razvidna delovna doba delavca pred nastopom dela pri delodajalcu, mora delavec priskrbeti sam. V kolikor tega ne stori, mu delodajalec ne more upoštevati predhodne delovne dobe, saj tega podatka ne more pridobiti iz uradnih evidenc. 
Jaz nikjer nisem našla da bi pisalo, da mora DD spomniti delavca. Potem bi ga lahko 'spomnili' še za 100 drugih stvari. 
kako boste pa vi konkretno rešili to (če bo vztrajal za nazaj), pa žal ne znam pomagat.
Pa srečno.
 

jst99 - 03.06.2021 - 12:55

Meni se zdi korektno od delodajalca, da delavca obvesti, da če hoče da se mu upošteva delovna doba pri izračunu plače, priskrbi ta izpis in mu tudi pove, kje ga dobi, ker ne vedo vsi vsega, za kar morajo sami poskrbeti, ampak zagotovo to ve tisti, ki obračunava plače.

Opa Zovalec - 03.06.2021 - 12:56

Ko se sklepa DR je treba prisobiti vrsto podatkov. Ali se sprašujete tudi, če morate delavca opomniti na DŠ, TR itd... Pri nas je praksa, da mora delavec predati pred zaposlitvijo vse podatke, potrebne za obračun plače. In ker je delavec pri tem postopku "šibkejši" je delodajlec delavcu dolžan pojasniti, kaj potrebuje, da mu bo lahko plačo obračunal v skladu s predpisi.

TIBA - 04.06.2021 - 16:12

Kratek jedrnat zapis, pravičen do šibkejšega!