krpan in druščina postani član

Naslov teme: Računovodenje

2746  17.04.2021 - 22:03h / Ostalo / Avtor: maja / 1345 / 18

Prosila bi če mi lahko brez nesramnih komentarjev odgovorite v kakšnem času se lahko naučiš računovodstva, če poznaš osnove knjiženja. V mesecu, dveh?

Bella - 18.04.2021 - 03:59

upam, da razumem vprašanje prav... ampak če ga, potem prej v letu ali dveh (ne mesecih).... če se res intenzivno vržete v to in če res poznate zkonitosti. Pa še to, morate biti res s srcem in telesom v tem... seveda, če ni vmes večjih sprememb, kar pa je tukaj stalnica.  Bi bilo dobro, da napišete kaj vse poznate oz. kaj za vas pomenijo osnove knjiženja?  In imeti morate res dobrega mentorja, ki se je pripravljen žrtvovati poleg svojega dela, da vas uči.... po mojih izkušnjah pridejo iz servisov kandidati, ki so delali že več kot 10 let in menijo, da poznajo vse... razen bilanc ne delajo.... ko pa pridejo k nam, pa ugotovim, da ne poznajo niti osnov oz. da jih ne delajo pravilno. Je pa res, odvisno od tega, kakšne standarde ima kdo. To je po mojem mnenju dokaj realna slika. Me pa resnično zanimajo tudi mnenja drugih, ki delajo v računovodstvu vsaj 15 let SAMOSTOJNO od A do Ž..  Iz lastnih izkušenj (27 let v računovodstvu,  davkih, imam več licenc, mnogo izobraževanj...) vam povem, da sem po 2 letih v delu v računovodstvu imela več občutka, da imam VSE znanje, kot ga imam danes. Žal... z leti izkušenj šele ugotoviš, kaj vse še NE znaš... ko začneš imaš samo občutek, kaj vse si že osvojil, ker pa nimaš celotne slike, ne veš, kaj vse je še neznanka, dokler ne naletiš na primer iz prakse ali konkreten davčni pregled ali pregled revizorja....

Katja - 18.04.2021 - 07:18

Bella, dobro zapisano. Po 28 letih računovodenja, bilanc, letnih poročil, ddv, davčnih oregledov, revizij....  je res tako, da vse bolj vem kako je vse kompleksno in kaj ne vem. Pa me je ravno prejšnji teden IFRIC37 nekaj novega naučil. Ampak kar pogumno.

tralala - 18.04.2021 - 07:24

Kjer je volja tam je pot????
Trdo delo in mirni živci.
Dobrodosla v klubu trpečih????

opica - 18.04.2021 - 08:24

Se strinjam z vsem napisanim. Kot dobro prakso, pa lahko dodam še to. Pred 2 leti sem pričela učiti sodelavko, ki ni imela popolnoma nobenega znanja s tega področaj, ker je tudi študirala popolnomo nakaj drugega. Punca je vztrajna, samo delo opravlja res z veseljem, pripravljena se je učit, veliko raziskuje sama in jo je res lepo videt kako napreduje. Korak po koraku. Res pa, da sva pričeli na popolnem začetku -  kaj je debet in kaj je kredit in kaj so sploh razredi. Itd. Svojega časa sem posvetila v njeno izobraževanje izredno veliko. Tudi ostale moje sodelavke. Vendar se da. Samo vztrajnost, in dober mentor, kot so napisale predhodnice.  In seveda, imeti morate radi to kar delate. 

TIBA - 19.04.2021 - 07:19

Opica, jaz sem po poklicu gradbeni tehnik. Zahvaljujoc moji mentorici, ki je videla potencial v meni (taksna mentorica ocitno kot ste tudi vi), sem danes racunovodja ze 15 let. Hvala, da obstajate taksni.

Nina - 18.04.2021 - 10:01

Po 12 letih, pa se še vedno včasih lovim. Pravi računovodja se mora stalno izobraževati. Za začetek pa samo praksa in praksa v računovodskem servisu. Samo teorija nič ne pomaga, tudi po par letih ne.
pozdsrav, Nina

Jo?i - 18.04.2021 - 10:12

Ni treba *glih* delat v rač.servisu, da boš znal nekaj od računovodstva. Če je volja, je tudi uspeh, nikoli pa ne moreš reči, da vse znaš. Ob tako *zanimivi* vladavini pri nas, je skoraj vsak mesec nekaj novega. Je pa dobro imeti še nekoga, da gal lahko vprašaš ali da si izmenjate mnenja. Lepo je delati v računovodstvu, zelo razgibano, nikoli dolčas.
Kar poprimite in se lotite. Pa kašek IKS naročite vsaj na začetku, kasneje ga tako ne boste imeli časa prečitati.

kp - 18.04.2021 - 10:13

mogoče še moja osebna izkušnja. Brez 1 ure izkušenj sem prišla v rač.servis in začela z zlaganjem papirjev in knjiženjem enostavnega knjigovodstva. To sem delala 1,5 leta. Potem pa sprejela velik izziv in šla v notranje računovodstvo nadomeščat porodniško. 3mesece sem imala čas da se naučim.... ne morem reči 24 ur na dan je pa malo malo manj sem preučevala in brala in gledala kako se kaj dela.
Prednost je bila da je bilo vse nastavljeno in utečeno brez nekih hudih sprememb (kot npr v računov.servisu) in mi je uspelo 1 leto bit. tako sama in skrbet za podjetje ( 50 zaposlenih). Edina napaka ki sem jo naredila je bila, da sem pri zaključku leta pozabila zapreti razred 8. Tako da če je volja se na marsikaj. Je pa res da se je od takrat to je 10 let nazaj marskikaj spremenilo in postalo dosti bolj zahtevno.

TIBA - 19.04.2021 - 07:20

Čestitke!

B - 18.04.2021 - 10:34

Moja ocena je, da se da uspeti z močno voljo in odličnim mentorjem, ki ne bo znanje čuval zase. To uvajanje mora trajati vsaj eno leto, od bilance do bilance ob tem pa obiskati dodatno izobraževanju na seminarjih in slediti spremembam. Običajno računovodja ni samo računovodja temveč deklica za vse.

Fran - 18.04.2021 - 10:52

Ne bom povzemal ostalega, ker so ostali že kar dobro napisali.

Načeloma so časovnice pri nas okvirno take:
- 1-2 leti za osnovno poznavanje računovodenja
- 4+ leta za delo samostojne računovodje
+ večno dodatno učenje in izobraževanje skozi leta.


V Sloveniji naj bi bilo cca. 4.500 oseb/subjektov, ki se ukvarjajo z "računovodstvom" kakšno je pa stanje pa sami vemo.
Vse je seveda odvisno od same osebe, osnovne izobrazbe, predhodnega znanja s knjigovodenjem  in pa stopnje, ki jo želite pod pojmom "naučiš računovodstva" doseči.
Od osebe je odvisno ali se ocene zgornje časovnice prepolovijo, lahko pa se potrojijo in še vedno ne bo bo to to.

Bojana - 18.04.2021 - 14:40

Delala sem v računovodskem servisu, samostojno, s.p.-ji, podjetja, zdravniki, vsega po malo. Cca 15 let.
Zamenjala službo in šla v javni sektor, javni zavod.
Tu sem dobro leto in pol, pa odkrito priznam, da še ne vem vsega, še vedno se pri določenih situacijah lovim in kličem kolegico, ki dela na podobnem delovnem mestu dobrih 15 let. Prej si nisem predstavljala, kako zahtevno je tu.

Bojana - 18.04.2021 - 14:44

Še to dodam, vsako leto zunanji izvajalec notranje revizije. Nanje se lahko obrnem tudi za kako pomoč pri kaki zelo zahtevni situaciji.

DIDITA - 18.04.2021 - 17:18

Če se govori samo o knjiženju osnov v servisu, mogoče lahko v nekaj mesecih,
jaz sem se začela učiti, ko sem delala v računovodskem servisu že med faksom..res sem samo knjižila, to ni bil problem,
ko pa sem po nekaj letih začela delati v firmi, kjer sem morala znati vse...ja kar nekaj let. Vendar kot pravite, ko pride neka situacijo, ko misliš, da res že vse znaš, ugotoviš, da tega pa ne znaš...in zopet učenje, učenje. 15 let torej delam že v eni firimi, doma pa imam še nakaj malih s.p. in d.o.o., tako da znajna rabim res kar veliko in lahko rečem, da sem se rasnično učila vsa leta, šele v zadnjih letih lahko rečem, da veliko zadev res naredim iz znanja, ki sem ga pridobila. No, potem pa pride korona in.....ne bom pisala, saj sami vesti.
Uživam v tem poklicu, če ne bi....ne bi zdržala, pa lp

Slavica - 18.04.2021 - 21:56

Celotnega računovodstva - nikoli, učimo se dokler delamo. Osnove računovodstva pa v dveh letih, če imate veselje, voljo in dobrega mentorja. 

SONCE - 19.04.2021 - 14:32

Samo nekaj bom komentirala na to temo: Sem skoraj 30 let v računovodstvu, pa ugotavljam sledeče: Več kot znam,  bolj se zavedam, kaj vse še ne znam.
 

meta - 19.04.2021 - 15:33

Isto kot sonce. Vsako leto manj znam.

sonček - 19.04.2021 - 17:27

se strinjam s Sonce...pa še nekaj lahko misliš da znaš vse vneseš poknjižiš, skoraj vse ker je itak nastavljneno vse v računalniku, meni moje hčera te osnovne stvari še iz srednje šole ven pomaga...ampak to da pogledaš bilanco, veš kje bi lahko bilo kaj narobe in da veš kaj je bilanca pa po moje traja. Odkrito poveda sama rabim ob prevzemu neke nove stranke sigurno 2 leti, da stranko osvojim, da takoj vem kateri račun manka, kje bi lahko bili feleri ... tako da toti 2 leti lahko priden gor ali dol po moje ne gre...si pa na dobri poti