krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakup nepremičnine brez DDV

2471  02.04.2021 - 18:58h / DDV / Avtor: d.o.o. / 529 / 5

Podjetje (zavezanec za DDV) je kupilo nepremičnino od fizične osebe (z DPN). Ali je kakšna ovira, da je ne bi oddalo davčnemu zavezancu in od nejemnine obračunavalo DDV?

TIBA - 02.04.2021 - 19:12

Da je NE bi oddajalo..kdo vas pa sili k oddaji? Hec...se enkrat preberite kaj ste vprasali...nerodno napisali.
Mislim da je v prvi vrsti pomembno ali si boste vi odbijali ddv od stroskov/investicij z nepremicnino...ce ja, potem obracun z ddv..ce ne, pa najem brez ddv in izracunavanje odbitnega deleza, ce ne morete zagotoviti locenih evidenc od dejavnosti od katere pa odbijate ddv.
Prosim, naj me kdo popravi ce napak razmisljam.

BLESAVA - 02.04.2021 - 22:56

Kako se boste odločili je v prvi mero odvisno od najemodajalca. Kaj si želite glede DDV kot je napisala TIBA. Način nakupa nepremičnine z DDV ali DPN nima veze kako boste vi oddajali naprej

B - 03.04.2021 - 11:30

V tem primeru nakupa ni možna nikakršna kombinacija. DNP je trepa plačati v vsakem primeru, saj prodaja fizična oseba, ki ni zavezanec z DDV.

ija - 10.04.2021 - 10:27

Kaj pa, če tako nepremičnino kasneje prodaš. Mi imamo enak primer. Nakup starega poslovnega objekta z DNP od fizične osebe, mi smo davčni zavezanci. Od stroškov vzdrževanja si obračunamo odbitni DDV. Nepremičnino bomo dogradili, če si bomo obračunali vstopni DDV. Kako se proda taka nepremičnina, v našem primeru, z DDV od celotne kupnine ali DNP  in kaj je  z vstopnim DDV, ki smo si ga odbijali? Prosim za nasvet.

Uredništvo - 13.04.2021 - 12:46

Pri prodaji sta dve možnosti (stari poslovni objekt):
- s kupcem lahko dogovorite, da je transakcija obdavčena z DDV skladno s 45. členom ZDDV-1 (v tem primeru se ne plača DPN), obdržite pravico do odbitka DDV (torej ne delate nobenih popravkov);
- s kupcem ne morete izbrati pravice do obdavčitve z DDV, posledično je transakcija oproščena plačila DDV - plača se DPN, prav tako morate izvršiti popravek odbitka DDV, v kolikor obdobje popravkov še ni poteklo.

Popolna davčna rešitev
http://www.superdavki.com/home