krpan in druščina postani član

Naslov teme: MTD in sprememba popoldanski/polni sp v 2019

2338  29.03.2021 - 11:52h / Ostalo / Avtor: vijola / 359 / 6

Pozdravljeni, zanima me, kako je s to spremembo stališča FURS glede računanja prihodkov v 2019 in upravičenostjo do MTD v aprilu in maju 2020, glede na to da je bila stranka najprej popoldanski s.p., nato pa je avgusta 2019 prešla na polni s.p. - bo res treba za izračun upravičenosti upoštevati celotno leto 2019, kot da bi bila polni s.p.? Ne zdi se mi logično, ker bi v takem primeru potem morali upoštevati tudi prihodke iz redne zaposlitve, saj je v obdobju ko je bila popoldanski s.p. imela zelo malo prihodkov v primerjavi z obdobjem, ko je bila polni s.p., celoten promet v 2019 pa je zato manjši kot v 2020, če bi pa gledali samo od obdobja polnega s.p., potem pa so pogoji za MTD doseženi.
Kakšno je vaše mnenje - vrniti pomoč ali se sklicevati na obdobje, ko je bila stranka vključena v zavarovanje na podlagi 15. člena ZPIZ-2, kar je tudi pogoj za pridobitev pomoči? Je morda predvidena tudi kazen, v primeru da ugotovijo da nisi bil upravičen in tega nisi sam prijavil?

Danja - 29.03.2021 - 12:15

Tudi mene to zanima. Sicer imam obratno situacijo, da je bil v letu 2019 redni zavezanec, dva meseca v letu 2020 pa je bil zaposlen. Po enaki logiki bi tudi v tem primeru primerjali celoletni promet 2020 s celoletnim prometom 2019. Koristil je spomladanki MTD in izpolnjuje pogoje samo ob celoletni primerjavi primerjavi prihodkov.

S.p. - 29.03.2021 - 12:21

Sledim...

PLANIKA - 29.03.2021 - 12:26

Tudi sama sem imela primer do 1.3.2020 dopolnilna dejavnost, potem pa redna. Kopiram odgovor na vprašanje, sem ga že enkrat sem gor kopirala. Po objavi pravilnika pa sem še enkrat telefonsko vprašala, če še vedno to drži. Torej tudi moja stranka bo vračala spomladni in jesenski del, ker je bil prvoten odgovor na vprašanje 46s drugačen, žal.
Pozdravljeni,

Uvodoma pojasnjujemo, da prvotno stališče FURS (da se upošteva le prihodke ustvarjene v okviru rednega s.p.) glede na mnenje Ministrstva za finance ni bilo skladno z zakonodajo, zato smo ga nemudoma spremenili. Novo stališče v veliki večini primerov predstavlja ugodnejšo obravnavo podjetnikov, ki so prešli s popoldanskega s.p. na s.p. z ustrezno zavarovalno podlago, saj se jim omogoči dokazovanje upada prihodkov, kar prej ni bilo vedno mogoče.
 
Kot že sami ugotavljate, se v vašem primeru šteje, da je zavezanka poslovala celotno leto 2019 in celotno leto 2020. Navedeno pomeni, da boste za izračun upravičenosti do pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka morali primerjati celotne prihodke v letu 2020 in celotne prihodke v letu 2019. V kolikor bo prišlo do upada prihodkov za več kot 20 % (oziroma 10 % za pomoč v spomladanskem protikorona paketu – ZIUZEOP), pomoči ne bo potrebno vračati.

Lep pozdrav,
GFU

vijola - 29.03.2021 - 12:32

Hvala za odgovor, očitno bo treba res vračati. Mi pa ni jasno kako je obravnava ugodnejša, saj je logično da je načeloma pri popoldanskem s.p.-ju promet manjši, glede na to da je dopolnilna dejavnost.

PLANIKA - 29.03.2021 - 12:44

Ja, to se tudi jaz sprašujem, na vprašanje FURS-u, da tu ni logike, ker je jasno, da dopolnilna dejavnost ne more naredit več, kot redna, mi je pojasnila, da je ogromno tudi obratnih primerov, smo pač v drugačnem položaju.
Žalostno......
 

Mimi - 29.03.2021 - 23:40

Pozdravljeni,

trudim se sama narediti tole poročilo, za drugo leto pa sigurno ne več. Razumem vas računovodje, da je tole norooo!

Torej imam situacijo, ki jo zgoraj opisujete, ampak res ne razumem nič. Ni mi logično.

Od 2016-maja 2020 sem imela samo popoldanski s.p. 
Potem sem izgubila službo in pristala na polnem s.p. Seveda sem začela fejst migat in končno nekaj zaslužila. sploh v prvih mesecih, potem je pa ta začetniška sreča s posli malce popustila.
Okt-dec 2020 sem zaprosila za temeljni dohodek.

Zdaj imam pa težavo. Ves čas sem namreč računala, da izračunam povprečje od 1.5.-31.8. napram povprečju celega leta. In je bil padec prometa.

Sedaj pa tu berem, da sem čisto narobe računala. Ali vas prav razumem, da moram:
- seštevek vseh prihodkov 2019 (pač DDD od 2019), ko sem bila celo leto popoldanski s.p.
- seštevek vseh prihodkov 2020, ko sem bila del leta popoldanski in del leta polni s.p.
In to dvoje primerjam.

Jaz tega iz tega pravilnika v 7. členu res ne razumem tako:

7. člen 
Obdobje poslovanja iz prejšnjega člena, v katerem prejemnik pomoči – fizična oseba ni posloval polni delovni čas, se pri določanju obdobja poslovanja v posameznem letu za ugotovitev znižanja prihodkov po drugem odstavku 91. člena ZZUOOP upošteva sorazmerno skrajšano glede na skrajšani zavarovalni čas, razen če je bilo njegovo podjetje polno poslovno aktivno po zaposlenih ali drugih deležnikih. Šteje se, da prejemnik pomoči – fizična oseba ni poslovala polni delovni čas, če na podlagi zavarovalne podlage pokojninskega in invalidskega zavarovanja, na podlagi katere je upravičen do pomoči, ni vključen v zavarovanje za polni zavarovalni čas.


Jaz razumem, da nisem kot s.p. zavarovana za polni zavarovalni čas, če sem pa popoldanski s.p. in ne polni.
Ali pa gre to morda razumeti, da sem zavarovana za polni čas, ker sem bila pač nekje zaposlena (in tam zavarovana za 40 ur) in imela popoldne še popoldanski s.p. Samo potem bi morali šteti tudi dohodek od plače + popoldansko delo. Ker ''kao'' zavarovanje velja tudi iz službe, prihodki pa ne. Kar jim paše velja, kar pa ne, pa ne.... za znoret ... 

Prosim, če mi poveste kaj je zdaj res prav, da ne bom mimo udarila. Hvala milijonkrat vsem dobrim dušam tu!!
Pa če je kje to res tko uradno in razumljivo napisano, da priložim k dokumentom. Ker če priložim ta pravilnik, se mi zdi, da računam ravno nasprotno od tega kar pravi pravilnik.