krpan in druščina postani član

Naslov teme: Lep zapis in resničen

2287  26.03.2021 - 20:45h / Ostalo / Avtor: Sabiks / 1214 / 10

https://www.facebook.com/groups/283422242231769/permalink/909944566246197/

Nana - 26.03.2021 - 21:40

Kaj pa piše?

Sabiks - 26.03.2021 - 21:58

Spoštovana gospa državna sekretarka, 

Danes smo v večini računovodskih servisov zgroženi poslušali vašo razpravo v Državnem zboru na temo podaljšanja rokov za oddajo letnih poročil. Poslušali, ne gledali, ker smo nestrpno čakali za nas izjemno pomembno odločitev. V svojem besedovanju ste dokazali, da se vam niti sanja ne, kako poteka delo v računovodskih servisih, o našem delu ste govorili omalovažujoče, poslancem pa ste tudi podali neresnične informacije. Pa da ne bo kakšnih nesporazumov, sledi dobeseden zapis tega, kar ste povedali: 

MAG. KRISTINA ŠTEBLAJ: Hvala lepa za besedo.
Lepo pozdravljeni!
Samo toliko bi se odzvala, ker je bilo kar nekajkrat izpostavljeno to odloženo poročanje računovodskih servisov. Dejstvo je tako kot sem že na Odboru za finance povedala, da je letos situacija kljub vsemu kar precej drugačna kot lani takle čas. Lani se je sredi marca vse ustavilo, situacija je bila popolnoma nepredvidljiva, računovodski servisi so bili tik pred zaključkom v zadnji fazi priprave teh poročil in takrat se dejansko ni vedelo kdaj se bo sprostilo in kako se bo sprostilo. Tekom leta smo verjetno se znali tudi prilagoditi že malo na to oziroma smo lahko majhno računali kako se bodo te situacije obrnile. Kolikor vem z nobenim odlokom ni bilo prepovedano delovanje teh računovodskih servisov tudi narava dela je taka, da lahko delajo od doma oziroma v varnih pogojih, ampak želim pa povedati kljub vsemu, da je – odstotki sicer nekoliko varirajo glede na ukrepe – približno 30 odstotkov tako nekje v povprečju računovodskih servisov koristilo raznorazne ukrepe od čakanja na delo, do povračila prispevkov, ker nismo delali, do skrajšanega delovnika, mesečnega temeljnega dohodka tako, da morda ni ves razlog samo v količini dela za katero, da ne bo pomote, se strinjam, da jo je bilo veliko več kot v preteklih letih, ampak vendarle po drugi strani kar veliko računovodskih servisov in seveda tudi ostalih podjetij, ki jim pa je do tega, da bi te razne davčne obračune in tudi sicer poslovna poročila oddajali do 31. marca, ker imajo potem pač druge stvari vezane na to nas je pa prosilo, da tega ne naredimo. Jaz bi morda samo toliko pokomentirala sedaj s tem amandmajem je prišlo podaljšanje za eden mesec in glede na situacijo ocenjujem, da je kar primeren rok sploh glede podatke, ki jih imamo tudi z AJPES, ki pa kažejo, da je kar veliko poročil že bilo oddanih tudi sredi marca velika večina tako bom rekla ne kar veliko.
Hvala lepa.

Najprej, že način, kako ste pojasnili, zakaj se odzivate, je skrajno omalovažujoč. »To odloženo poročanje računovodskih servisov«, ste rekli. Očitno se ne zavedate, da je to poročanje za potrebe države, torej tudi vas osebno, kot državno sekretarko na Ministrstvu za finance.  Da, zelo prav imate. Letos je situacija kar precej drugačna kot lani »takle čas«. Lani »takle čas« smo imeli en PKP, letos »takle čas« jih imamo osem!  Lani prebrati,  vsebino razumeti in jo prenesti podjetnikom, našim strankam,  je bilo neprimerljivo z osmimi, ki jih moramo razumeti in izvajati danes. Pa kljub temu ste lani brez pomisleka rok podaljšali do 31. maja. Letos je to nekaj, za kar po vašem mnenju ni prav nobenega razloga.  Ne vem, kako si predstavljate, da » bi se tekom leta že lahko prilagodili in majhno računali na to, kako se bodo situacije obrnile«. Taka izjava dokazuje, da v resnici ne veste, kaj pomeni spraviti v življenje toliko protikoronskih paketov. Prav zato, ker smo vedeli, da tokrat v predpisanem roku nikakor, ampak res nikakor ne bomo uspeli letnih poročil pripraviti, smo že v začetku januarja letošnjega leta začeli prositi za podaljšanje rokov. Vlada je naše prošnje vztrajno ignorirala oziroma zavračala. 

Vaša naslednja izjava je izbila sodu dno. Tako je, z nobenim odlokom delo računovodskih servisov ni bilo prepovedano. Nasprotno, z vsakim novim odlokom se je obseg našega dela dodatno močno povečal! To vemo samo mi, računovodje, ki smo celo leto delali po 14 ur na dan, brez dopustov, brez praznikov, vse vikende. Vi tega pač ne veste. Ne, vi celo trdite, da je narava našega dela taka, da lahko delamo od doma, v varnih pogojih. A vas ni nič sram to reči? A vi mislite, da delavci v računovodskih servisih domov nosimo fascikle, računske stroje, printerje, celo goro zakonov, in medtem, ko malo poknjižimo, še damo enega otroka spat, drugemu pomagamo pri domači nalogi, vmes še pomešamo s kuhalnico po loncu, damo perilo prat, opravimo zakonsko dolžnost do moža, potem pa še eno bilanco dokončamo, napišemo nekaj odredb za čakanje na delo, pa nekaj za skrajšan delovni čas, aja, Zavod za zaposlovanje moramo obvestiti, da se je šola odprla za dva dni in da bodo zaposleni pri naših strankah, starši šoloobveznih otrok, prekinili višjo silo, vmes še mačko spustimo ven, ker nihče pri hiši ne sliši njenega mijavkanja… A vi si predstavljate, da je knjiženje in izdelava letnega poročila z upoštevanjem vseh pkp-jev, vseh ukrepov, ki jih posamezna stranka koristi, s stoterimi preračuni, do česa kdo je ali ni upravičen, vi si predstavljate, da je to delo nekaj, kar tako mimogrede napraviš doma? Seveda, vsi tisti računovodje, ki so kljub maksimalnemu upoštevanju zaščitnih ukrepov zboleli, so bili prisiljeni delati tudi od doma, vendar to še zdaleč ni pravilo in stalna praksa. Navsezadnje obdelujemo številne zaupne podatke in GDPR nas zavezuje k izvajanju ukrepov, da te podatke v največji možni meri zaščitimo. Z delom od doma to ni mogoče. 

Naslednja vaša izjava: 30 % računovodskih servisov je koristilo raznorazne ukrepe. Vam bom povedala, da, jaz osebno sem koristila skrajšan delovni čas, pa vam bom zdaj razložila, zakaj. Poleg mene je v podjetju zaposlen fant, ki ima dokončano osnovno šolo. Kot težko zaposljivi osebi sem mu dala možnost, da je zaposlen, da je preskrbljen, da raste in se razvija. Seveda, lahko tega tudi ne bi storila in bi bil pač na zavodu. V nekaj letih dela v mojem računovodskem servisu se je priučil enostavnih del, knjiženja enostavnih dogodkov, obračuna prispevkov za samostojne podjetnike, izdaje računov za najino delo… V času epidemije je bilo številnim našim strankam z odlokom Vlade prepovedano delati (npr. stranka s tremi restavracijami), nekatere pa so svojo dejavnost tudi zaprle. Stranke, ki po več mesecev niso ustvarile niti evra prihodka, tudi našega dela niso mogle plačati. Ker posledično tudi jaz svojega delavca nisem mogla plačati, sem ga dala na skrajšan delovni čas. Saj razumete, kaj to pomeni? V 4 urah dela dnevno mi je še vedno veliko naredil, za njegovo plačo pa od države dobim 448 €, seveda z dvomesečnim zamikom. Torej, ko ste izjavili, da je 30 % računovodskih servisov koristilo ukrepe – oprostite, ampak mislim, da ste se to zlagali, če pa je procent vsaj približno pravilen, ste se vprašali, zakaj? Kajti, v računovodskih servisih nismo zaposleni samo magistri, kot ste vi, ampak predvsem ljudje, ki s svojim delom zaslužimo za svoje preživetje. Ker nam je to dovolj. Ker nam je pomembno to, da poskrbimo zase in za svoje družine in da nismo v breme države. Za delavce, ki jim ne moremo zagotoviti minimalne plače, smo koristili nekatere ukrepe. Menim, da je bila vaša izjava zelo slabo posploševanje z namenom zavajati poslance pri njihovi odločitvi.   Še nekaj, česar zagotovo ne veste: računovodski servisi, ki svojo dejavnost opravljajo kot samostojni podjetniki, niso prejeli nobene pomoči. Za mesečni temeljni dohodek in oprostitev prispevkov nimajo dovolj visokega upada prihodkov, do kriznega dodatka niso upravičeni, ker niso zaposleni (so samozaposleni, če veste, kaj to pomeni). Torej je trditev vseh, ki trdijo, da je bilo s pkp-ji za vse poskrbljeno, debela laž. 

In zadnji biser, ki ste si ga dovolili: vsi tisti, ki jim je do tega, da letna poročila oddajo do 31.marca, so vas prosili, da roka ne podaljšate. A s tem hočete reči, da nas je ogromna večina takih, ki NAM NI DO TEGA, da letna poročila oddamo v roku? Da vas ni sram! Mi živimo od tega dela, nam je v najvišjem interesu, da svoje delo opravimo pravilno, v skladu z vso zakonodajo in v predpisanih rokih! Zato zahtevamo pogoje, da lahko delamo. Eden od pogojev, pa še zdaleč ne edini, je bil podaljšanje roka, ker smo celo leto vedeli, da ob dnevno se spreminjajoči zakonodaji ne bomo uspeli letnih poročil oddati do konca marca.  Danes do 12. ure je bilo po podatkih AJPES oddanih 41 % vseh letnih poročil. Torej še ena laž, ki ste jo izrekli v parlamentu. Verjetno ne veste, ali pač niste pomislili na to, da so oddana letna poročila tistih podjetij, ki imajo notranje računovodstvo in njim je bilo bistveno lažje oddati eno svojo bilanco, kot nam  30, 40 ,50… tudi preko 100 različnih. Kajti kolikor strank imamo, toliko različnih zgodb imamo, toliko različnih pristopov in preračunavanj. 

Veste, danes me je klicala ena izmed računovodkinj.  V joku mi je povedala, da je zbolela. Tri tedne je nepremično ležala v postelji, takoj, ko je lahko vstala, je šla v pisarno. Po enotedenskem delu jo je le-to ponovno položilo v posteljo, kajti ni niti dokončno ozdravela, bolezen ji je pustila posledice. Jokala je: jaz ne bom zmogla. Če mislite, da imate kot rešitev nasvet: najdite si pomoč, vam moram povedati, da delavcev, ki bi znali sestaviti bilance, ki bi sedli za mizo in delali, ni. Ne da se jih pobrati na cesti, ne rastejo na drevesu. Če hočeš narediti bilanco, moraš imeti ogromno znanja in izkušenj. Zato nas še toliko bolj boli, da našega dela ne cenite. Ne samo, da ga ne cenite, niti opazite ga ne.  

Podaljšanje roka za oddajo letnih poročil za en mesec danes, 26.marca, je »blažev žegen«. Poguglajte, kaj to pomeni, če ne poznate izraza.  Do zadnjega atoma moči delamo, kot da podaljšanja ne bo. Ker danes pravzaprav še vedno ne vemo, ali bo ali ne bo. To je norčevanje brez primere. Konec marca bo vsak hip tu. Oddali bomo, kar bomo uspeli pripraviti. Nihče od nas ne more zagotoviti, da bodo bilance pravilne. Prvič zato, ker je zakonodaja popolnoma kaotična, drugič zato, ker portali, preko katerih oddajamo letna poročila, konstantno ne delajo, tretjič zato, ker bomo v hitenju zagotovo naredili tisoč napak. Če nam boste rok podaljšali do konca aprila, bomo imeli vsaj zakonski rok za oddajo popravkov. Namesto da bi si po enoletnem garanju za hip odpočili, bomo pač še en mesec delali popravke.  Stari ljudje so rekli: »Če glava ne dela, telo trpi«. A kaj, ko je tu glava vaša, telo pa naše. 

Pa še to, kolikokrat v tem letu ste vi osebno ali kdorkoli od vas, ki boste to prebrali, obiskali katerikoli računovodski servis? Nikoli. Kolikokrat ste vprašali, kako nam gre? Nikoli? Sama osebno sem že 23.marca lani prvič obvestila enega izmed poslancev o alarmantnem stanju v računovodskih servisih, pa potem 9.maja, ko sem pisala vsem poslanskim skupinam, temu so sledila številna nova pisma tudi drugih računovodij. Nihče ne more reči, da niste vedeli. Vsi ste vedeli, pa ste ignorirali. Zdaj, 5 dni pred rokom za oddajo, se pač vsi po vrsti prikazujete kot veliki odrešitelji. Kje ste bili, ko smo vas že zdavnaj opozarjali na naše stiske? Saj smo hvaležni, če bo rok podaljšan, vsekakor, a bili bi vam neizmerno bolj, če bi nas poslušali in slišali takrat, ko smo začeli opozarjati. Ker le tam, kjer se deležniki med seboj poslušajo, so tudi rezultati. To pa je interes vseh nas, mar ne? 

Lep pozdrav, 

Vika Turšič

Neja - 27.03.2021 - 09:53

Besede tipičnega birokrata RS. 
Uslužbenka javne uprave, brez stika z realnostjo, ki se je postavila na stran tistih, ki želijo da se poročila oddajajo do 31.3.
Pa se gospa, katere delo plačujemo vsi, tisti za in tisti proti, sploh sme postavljati na stran katere koli skupine? 
Podaljšanje tistim, ki želijo (in predvsem utegnejo) zadeve zaključiti do 31.3. tega NE prepoveduje.  Marsikomu pa se je odvalil kamen s srca. Zdaj lahko zadeve zaključujemo mirneje, natančeje in bolje.
Danes je sobota, rok je prestavljen. V naši poslovni stavbi je kar nekaj majhnih servisov. IN VSI DANES DELAMO !

TITA2 - 27.03.2021 - 15:09

Bravo , bravo, bravo spoštovana ga. Vika Turšič. Hvala v imenu vseh sotrpinov, ki so istega mišljenja kot vi. Upam, da je *cenjena* ga. Šteblaj to prebrala. Držite se ga. Vika. Lp, TITA2

Barca - 26.03.2021 - 22:23

Danes do 12. ure je bilo po podatkih AJPES oddanih 41 % vseh letnih poročil. 

Tule dodajam le to, da so verjetno v teh 41% letnih poročil zajeta vsa letna poročila zavezancev iz javnega sektorja, ki so imeli rok za oddajo 28.2. in so vedeli, da sploh ne morejo upati na kako podaljšanje.

Marija - 26.03.2021 - 23:06

Napisano točno tako , kot je resnično naše delo. Kot, da smo mi v posebnih skafandrih, da ne zbolimo in smo še v kakšno karanteno bili prisiljeni,  ona ne razume ga. sekretarka s 3x plačo , da  smo morali delati celo leto pod pritiskom in stresom vse te njihove zakonodaje, ki je še razložiti niso znali. Mogoče edino , če stranko ustanovimo nas bo kdo slišal.Očitno nas je premalo.Če bi peticijo napisali in jo podpisali, bi pa tudi našli vmes nekaj takih računovodij, ki vidijo samo sebe in bi bili proti podaljšanju  Kdor lahko naj odda, ne rabi čakat na 30.4. Tudi mi smo že nekaj oddali, seveda pa nam niti na misel ni prišlo, ker smo izcrpani od vsega, da letos ne bo podaljšano ob vseh teh kolobocijah  ...prihodki...odhodki...izvzemaj...dodajaj..vračaj, ker ne izpolnjuješ...še sanja se ji ne o vsem tem.. V parlamentu jih je sedelo max 10 od 81. Upam, da nam g.Mesec na koncu pomaga..s svojimi predlogi...ampak so največkrat na drugi strani močnejši. 

B - 27.03.2021 - 10:46

In, tale ga. mag. Kristina 100% dobiva dodatke za delo v izrednih razmerah- ker je pač taka kolektivna pogodba in zakon, tako kot pri zdravnikih in policajih. Plačujemo jih pa mi in delavci v proizvodnji, ki rintajo za tekočim trakom brez vsakršnih dodatkov, ups ni res, do 200 eur dodatkov so lahko dobili decembra, obračunavali in izjave oddajali in popravljali (ker se je gospoda na ministrstvu vmes premislila glede pogojev) smo jih pa mi.

dasa - 27.03.2021 - 16:43

Bravo Vika !!

Simbi - 27.03.2021 - 19:54

Sem spremljala zapis seje in mi je tale gospa sekretarka pošteno dvignila pritisk. Takšnega zaničevanja naše dejavnosti nisem doživela od aprila (saj veste, da s tem mislim na vladnega svetovalca).

Zapis gospe Vike je točno tak, kakršnega bi napisala sama (če bi imela toliko j.., da bi se tega lotila). Upam samo, da pride zapis v širšo javnost. 

Petra - 28.03.2021 - 17:54

Se strinjam, mora v javnost.