krpan in druščina postani član

Naslov teme: jubilejna nagrada

2272  26.03.2021 - 09:01h / Ostalo / Avtor: danes / 419 / 2

Smo manjše podjetje z 15 zaposlenimi. Našim zaposlenim pred letom mislim, da 2003, pripada jubilejna nagrada za skupno delovno dobo, kasneje zaposlenim pa na delovno dobo doseženo pri zadnjem delodajalcu. In potem pride do situacije, ko nekdo ki je pri nas zaposlen 5 let dopolni skupno delovno dobo 10 let. Seveda mu je ne izplačamo. A kaj, ko pride do "gostilniške debete" ob petkih po službi... 
V podjetju smo pripravljeni vsem plačati jubilejno nagrado na skupno delovno dobo. V naši KP je seveda zapisano, da pripada jubilejna nagrada za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu. Tudi pri pogodbah o zaposlitvi se našamo na KP. 
Kako to lahko spremenimo? Ali smemo napisati pravilnik, v katerem bi zapisala, da zaposlenim pripada jubilejna nagrada na skupno delovno dobo? Ali je dovolj, če dam aneks k pogodbi tem zaposlenim? Kaj v primeru, ko je nekdo v septembru 2020 dopolnil pogoje (res ne bi rada spreminjala oddanih LP - bi izplačali sedaj v letu 2021 (april).
Hvala, hvala

Danja - 26.03.2021 - 09:16

Mislim, da vsi delodajalci, ki zaposlujejo več kot 10 delavcev, morajo imeti interni akt o sistemizaciji delovnih mest, in farifna priloga je dodatek temu aktu, kjer se lahko vpišejo ugodnejši dodatki za delavce, kot so zapisani v kolektivni pogodbi: poleg izhodiščne plače oz. vrednosti točke za izračun plač še povračila, regresi, jubilejne nagrade... Tako lahko določite tudi svoje kriterije za izplačilo jubilejne nagrade, torej skupno delovno dobo in ne pri zadnjem delodajalcu. Za delavca se vedno upoštevajo pravila iz akta, ki so zanj ugodnejša.  

B - 27.03.2021 - 08:13

Princip sprememb jubilejne nagrade in tudi dodatka na delovno dobo je pripadnost firmi. Tisti, ki z več leti dela pri firmi morajo imeti določene bonitete. Treba je izvesti presek miselnosti v firmi, da morajo dobiti vsi enako. Ne podpiram spremembe in naj ostane zapis v kolektivni pogodbi.