krpan in druščina postani član

Naslov teme: Podaljšanje rokov za oddajo bilanc 2020

2146  22.03.2021 - 07:15h / Ostalo / Avtor: Podaljšanje rokov za oddajo bi / 3024 / 10

Kdaj bo objavljeno v ULRS, da se podaljšajo roki za oddajo bilanc 2020 na AJPES in davčno na FURS. 19.03.2021 še ni bilo objavljeno, naslednji ULRS pa naj bi bil šele 26.03.2021??

TIBA - 22.03.2021 - 08:17

Ne vemo, je pa predlog v nujnem postopku

KLAUDIJA - 22.03.2021 - 10:06

KAKŠNA pa so vaša mnenja na besedilo v nadaljevanju....lp


Poslanci morda ne bodo spremenili rokov za računovodsko in davčno poročanje za leto 2020
22.3.2021, Vir: Verlag Dashöfer
Besedilo
Več dokumentov
Na izredni seji Državnega zbora se odloča o noveli ZIPRS2122, v kateri je člen, ki določa prestavitev rokov za oddajo ODDPO, obračuna Doh-Dej in računovodskih izkazov iz 31. 3. na 30. 4. . Odločanje je načrtovano dne 26. 3. 2021.
Predpisi morajo biti objavljeni, preden začno veljati. Predpis začne veljati petnajsti dan po objavi, če ni v njem drugače določeno. Državni predpisi se objavljajo v državnem Uradnem listu, je določeno v 154. členu Ustave.
Običajno so sprejeti zakoni objavljeni v Uradnem listu najprej v tednu dni po sprejemu v Državnem zboru. Običajno začnejo veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu. Tako je bil na primer Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o osebni izkaznici sprejet v Državnem zboru 3. 3., v Uradnem listu pa je bil objavljen 19. 3., veljati začne 3. 4. 2021, uporabljati pa 3. 1. 2022.
Hitrejša objava v Uradnem listu je mogoča, če gre za zakon, o katerem ni mogoče razpisati referenduma. Tak primer je zadnji PKP8. Vlada je v Državni zbor vložila poleg predloga Zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 tudi predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu. Tako je Državni zbor takrat z glasovanjem odločil, da ni dopustno razpisati referenduma iz razloga iz 1. alineje 90. člena Ustave. Takšen postopek je predpisan z 21.a členom Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. Na enak način je bilo odločeno glede Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026.
Drugi pogoj za takšno hitrejšo objavo v Uradnem listu je, da se Državni svet v naprej odreče odločanju o vetu na predpis, sprejet v Državnem zboru. Za omenjeni PKP8 sta bila ta pogoja izpolnjena in tako je bil objavljen v Uradnem listu naslednji dan po tem, ko je bil sprejet v Državnem zboru. PKP8 je začel veljati že naslednji dan po objavi v Uradnem listu.
Drugače pa je v primeru Zakona o izvrševanju proračuna. Že druga alineja 90. člena Ustave predpisuje, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonu, ki spreminja izvrševanje državnega proračuna.
Pri obravnavi novele ZIPRS2122 pa so na razpravi na Odboru za finance poslanci opozicije opozorili na nedemokratičnost in protiustavnost predloga. Omenjena novela ima namreč, kot so obrazložili poslanci, »enake pravne učinke kot Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, katerega izvrševanje je trenutno zadržano s sklepom Ustavnega sodišča. Omenjeno je bilo, da je Predlog zakona zgolj način obvoda odločitve sodišča, zato je sporen z vidika ustavnosti.« Odločitev Ustavnega sodišča z dne 7. 1. 2021 se namreč glasi: »Izvrševanje Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 (Uradni list RS, št. 175/20) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži.«
Ko smo na državni organ povprašali, če bodo veljale predlagane spremembe glede enomesečnega podaljšanja rokov za poročanje na AJPES in FURS tudi za nekatere druge obveznosti poročanja, smo dobili informacijo, da te obveznosti ne bodo podaljšane, niti ne bodo podaljšani ostali roki glede poročanja.
Razlog za takšen odgovor državnega organa vidimo v tem, da novela ZIPRS2122 v Državnem zboru ne bi bila sprejeta. Glede na omenjene razloge, ki jih je izpostavila opozicija, je torej možno, da na glasovanju dne 25. 3. 2021 ta novela ne bo sprejeta, kar pomeni, da bo tako računovodsko poročilo za leto 2020 na AJPES, kot obračun akontacije dohodkov iz dejavnosti ter davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 potrebno oddati do 31. 3. 2021. 

A - 22.03.2021 - 10:28

Itak bomo izviseli,... sedaj imamo lahko nočne do 31.03.2021 in razumemo vse okoli sebe nas pa nobeden. Očitno je res čas, za menjanje dejavnosti.

sonlček - 22.03.2021 - 10:33

meni je tudi malo čudno, nikjer na nobeni strani niti ajpesa nitu fursa ni nič omenjeno, sedaj se vsi zanašamao da bo podaljšano, kaj pa če ne bo tej pa sm ov..ti

Nonka - 23.03.2021 - 07:15

Na Ajpesu že imajo neuraden podatek, da sledi podaljšanje.

vodonos - 22.03.2021 - 11:18

Finance pa takole poročajo:

"Danes bo potrjen nov datum za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil"
"Rok za oddajo davčnih obračunov Fursu in letnih poročil Ajpesu bo 30. aprila, je predlagala vlada, njihov predlog pa bodo danes potrjevali in zelo verjetno potrdili poslanci prek nujnega postopka sprejemanja zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022.
Spomnimo, običajni rok za oddajo obračunov in poročil je 31. marec, kar je bilo za mnoge podjetnike, podjetja, njihove računovodje, davčne svetovalce zaradi novih pravil in nekaterih nejasnostih pri upoštevanju prejemanja pomoči v obračunih prezgodaj. Konkretno omenimo normirane espeje. Trenutno sporen je primer upoštevanja pomoči v obliki oproščenih prispevkov espejem. Ti normirancem – če se razlaga ne bo spremenila – višajo davčno osnovo, navadnim espejem pa ne. Razlaga na Fursu za zdaj še ostaja takšna, na ministrstvu za finance pa zadevo še preverjajo. Tako da ostaja možnost, da tudi normirancem ta pomoč ne bo višala davčne osnove. Torej bodo – gledano z vidika pomoči – v enakopravnem položaju z drugimi poslovnimi subjekti.

Kateri roki se še prestavljajo

Z omenjenim rokom se prestavijo tudi drugi rok, torej vračilo morda neupravičeno pridobljenih pomoči. Za mesec dni pa se bo tako prestavilo tudi rok za priglasitev davčne osnove. Na podlagi oddanih obračunov se namreč izračunava nova akontacija davka na dohodke iz dejavnosti oziroma iz dohodkov pravnih oseb, pa tudi nova zavarovalna osnova za espeje.

Začasno poenostavljene zahteve za akontacije davka na dobiček

Dodatno dopolnila vlade določajo, da zahtevi za spremembo predhodne akontacije oziroma akontacije dohodnine iz dohodka iz dejavnosti in akontacije davka od dohodkov pravnih oseb ni treba prilagati davčnega obračuna za tekoče davčno obdobje, temveč zgolj oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove, podaljšuje pa se tudi rok za predložitev nove zavarovalne osnove (prestavlja se na maj).
Kaj to pomeni? Poenostavitev. Višina akontacije se namreč določi glede na davčne obveznosti za predhodno davčno obdobje, zavezanec pa lahko med letom vloži vlogo za spremembo višine akontacije, če upravičeno pričakuje, da bo njegova davčna osnova v tekočem davčnem obdobju glede na davčno osnovo v prejšnjem davčnem obdobju nižja ali višja, in to tudi utemelji s priloženimi dokazili oziroma pojasnili. Če želi podjetje tako plačevati nižjo akontacijo davka na dobiček, saj predvideva, da bo imelo slabše rezultate in zato pod črto za letos manj obveznosti iz davka na dohodke pravnih oseb, mora vlogi za znižanje akontacije priložiti tudi davčni obračun predhodnega obdobja. Tega za zdaj – ker se rok za oddajo obračuna podaljšuje – ni treba.
Kaj pa, če je zavezanec obračun že oddal in bi ga do konca aprila rad spremenil, morda tudi zaradi novih pojasnil finančnega ministrstva, vlade, glede knjiženja nekaterih pomoči (spomnimo na prej omenjene normirance)? V tem primeru mora oddati popravek obračuna. Vsaj takšna so za zdaj splošna pravila. Če se kaj spremeni, bomo objavili po dodatnih pojasnilih pristojnih."

Liza - 22.03.2021 - 12:44

na jok mi gre ...

lev - 22.03.2021 - 15:05

A si lahko  še bolj norce delajo iz nas? Žalostno.

Metka - 22.03.2021 - 16:56

Pa saj je epidemija in višja sila kar pomeni, da se pravila sprejemajo tudi za nazaj? Spomnite se vseh PKP jaj... ko so določeni členi kar tako veljali za nazaj.
 

PC - 23.03.2021 - 22:08

PRED PARLAMENT!