krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zaloge

2065  17.03.2021 - 20:59h / Ostalo / Avtor: Emil / 592 / 4

Prosim za pomoč.
Podjetje vodi v TDR knjigi (trgovinske evidence) zalogo blaga po povprečni nabavni ceni, v knjigovodstvu pa  se vodi  konto zaloge po nabavnih cenah iz prejetih računov dobaviteljev.
Tako imam v GK večjo zalogo, kot v TDR evidenci. Kaj naj storim, oziroma, kako naj uskladim saldo?

Hmm - 18.03.2021 - 06:50

V glavni knjigi se na kontih zalog knjiži gibanje in spremembe zalog blaga na podlagi verodostojnih knjigovodskih listin. Prejeti račun dobavitelja zgolj izkazuje obveznost do dobavitelja. Knjigovodske listine za evidentiranje zalog materiala in blaga so npr. naslednje listine:
-prejemnica blaga ali materiala, prenosnica blaga ali materia, izdajnica blaga ali materiala, vračilnica blaga ali materiala, .....

Ko prejmete račun od dobavitelja po navadi prejmete tudi spremni dokument, ki izkazuje, da ste to blago ali material tudi prejeli. Ta dokument zgolj dokazuje, da vam je dobavitelj to blago ali material tudi predal. Prejete dobavnice niso knjigovodske listine. Ob prejemu blaga ali materiala prejemnik v svojem materialnem knjigovodstvu kreira (lahko tudi v elektronski obliki) listino s katero to blago ali material prejme v zalogo. ....
Merjennje in vrednotenje zalog se tako spremlja v pomožnih materialnih evidencah in se potem na podlagi verodostojnih knjigovodskih listin knjiži na konte zalog v GK. Usklajevanje vrednosti zalog na kontih zalog se usklajuje na podlagi evidenc v materialnem knjigovodstvu in vknjižb na kontih zalog.

V vašem primeru boste pač imeli večja razhajanja ker ne knjižite na podlagi verodostojnih knjigovodskih listin. Uskladiti morate stanja na kontih zalog s konti v materialnem knjigovodstvu. V glavni knjigi ne morete voditi zalog količinsko, .... lahko jih vodite le vrednostno. Prav zato se zaloge vodijo v pomožnih evidencah. Vš knjigovodja oziroma računovodja bo pač imel težave pri usklajevanju, ker za usklajevanje nima ustreznih podlag. Uskladitev bo verjetno potekala zgolj vrednostno. Izkazovali boste viške, manjke,....
Opozarjam še enkrat da to ni pravilno. Posledice bodo prisilna usklajevanja, ki pa lahko bistveno vplivajo na vaše tekoče  poslovanje in tudi na vašo plačilno sposobnost.

Veliko računovodskih servisev se dejansko ne ukvarja z listinami pri knjiženju zalog, kar pa je velika strokovna napaka. Videl sem že posledice takšnih ravnanj, ki so imele hujše finančne in tudi davčne posledice.

 

tina - 18.03.2021 - 07:45

 Ne komplicirat.
Ne vidim nobenega problema. V GK knjižite prejem na osnovi izvirnih listin, prav tako prejem pomožni knjigi - v blagovnem  (materialnem) knjigovodstvu (ali TDR).  Razbremenjuje se po povprečnih ceneh (izdajnice ali mesečni zbir knjižite v GK), kar pa zopet enako v GK kot v pomožnih knjigah in je tako stanje enako. Če pa po popisu - inventuri stanje ni enako, najprej preglejte, če je vse enako knjiženo (prejemi in izdaje). Razlika med knjižnim stanjem in dejanskim stanjem pa so viški in manjki (ali kalo v dovoljenih mejah).

Že leta vodimo tako, pa ni nikakršnega problema in ni odstopanj, kakršne omenjaš ti.

Emil - 18.03.2021 - 08:20

Lahko prosim napišete konte, kako knjižite  razbremenitev po prodajnih cenah po izdajnici, vam bom zelo hvaležen. Kaj pa rvc?
Hvala vam !

Hmm - 18.03.2021 - 09:53

Predlagam vam, da si najprej ogledate primere knjiženj Enotni kontni načrt in ponazoritve knjiženj in razmislite katere knjižbe potrebujete v vašem primeru.