krpan in druščina postani član

Naslov teme: IZPLAČILO ZA NEIZRABLJEN DOPUST

1965  15.03.2021 - 09:18h / Ostalo / Avtor: Dule / 629 / 9

Računovodje eno pomoč prosim. Stranka bi rada izplačala neizrabljen dopust, ob prenehanu delovnega razmerja. Delavec je dal odpoved in zaključi delo 31.3.2021. Dogovorila sta se da se mu dopust izplača, ker ga ne bo možno koristiti. To mislim da je zakonska podlaga, ker gre za preneganje delovnega razmerja?

Kaj pa poročanje in višina izplačila..? Ali se to normalno poroča na redni plači in osnova za plačilo glede na pogodbeno plačo?

Hvala vsem za pomoč.

LUNatA - 15.03.2021 - 09:37

Da, ob prenehanju delovnega razmerja je možno izplačilo nadomestila za neizrabljen dopust.

Mi imamo izplačilo skupaj z zadnjo plačo. Višina pa takšna, kot bi bil plačan dopust.
 

Dule - 15.03.2021 - 12:56

Super, hvala.

Joži - 15.03.2021 - 15:02

Ni tako enostavno-če bi delavec lahko koristil dopust pa ga ni, mu ne pripada nadomstilo 

LUNatA - 15.03.2021 - 16:02

Dule je napisal, da dopusta ne bo možno koristiti. 

Joži - 15.03.2021 - 19:19

In zakaj ga ne bo koristil?Je na bolniški?To je o.k.
Kljub temu, da je delavec ob prenehanju delovnega razmerja, lahko upravičen do denarnega nadomestila, je potrebno omeniti, da slednje ni nujno. Takšen primer je npr. kadar delavec izrabe letnega dopusta niti ne zahteva, obstoj nepredvidljivega vzroka za to pa ni ugotovljen, razlogi za neizrabo pa v tem primeru niso na delodajalčevi strani. V tem primeru delavec izgubi pravico do letnega dopusta.] Torej delavec, ki izrabe letnega dopusta ne zahteva, kljub neobstoju nepredvidljivega vzroka, do denarnega nadomestila ni upravičen. Primer, kadar bo delavec do denarnega nadomestila upravičen, je npr. če je delavcu količina dela, ki ga je opravljal onemogočala izrabo dopusta. Kasneje je temu delavcu redno prenehala pogodba o zaposlitvi, in sicer iz krivdnega razloga, kar je lahko nepredvidljiv vzrok za neizrabo dopusta.Zgolj razlog odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz strani delodajalca, pa ne zadostuje za uveljavljanje nadomestila za neizrabljen letni dopust ob prenehanju delovnega razmerja. Takšno stališče je zavzelo Vrhovno sodišče RS[5], ko je odločalo o primeru delavca, ki je bil predhodno opozorjen, kdaj mu bo prenehalo delovno razmerje, zato bi lahko v obdobju do prenehanja koristil letni dopust, ker razlogov, ki bi mu to preprečevali, ni bilo podanih. Takšen primer, ko to ne bi bilo mogoče v času odpovednega roka, je npr. če je bil delavec na bolniškem staležu. Kljub temu pa je pri tem potrebno omeniti še, da delavec pravice do nadomestila za neizkoriščen letni dopust ne izgubi zgolj zato, ker ni podal prošnje za koriščenje dopusta. Pomembna je dejanska možnost uveljavljanja letnega dopusta. Dokazovanje ali je delodajalec delavcu pravočasno omogočil izrabiti letni dopust, je na delodajalcu.

Joži - 15.03.2021 - 19:21

https://www.findinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/245094

Barca - 16.03.2021 - 19:49

Iz linkanega članka

Delavec, ki do poteka delovnega razmerja ni mogel izkoristiti vseh dni dopusta, bo torej po novi sodbi Sodišča EU, ne glede na razlog, upravičen do izplačila nadomestila, tudi če zanj ne zaprosi, razen v primeru, ko bo delodajalec  dokazal delavčevo namero, da se izogne koriščenju letnega dopusta zgolj zato, da bi v primeru prenehanja delovnega razmerja prejel denarno nadomestilo.
 

Dule - 15.03.2021 - 21:45

V našem primeru je tako da je toliko dela, da je dejansko delodajalec prosil, če se lahko izplača, delavec pa se s tem strinja..

Jo?i - 16.03.2021 - 10:56

Enostavno preračunajte, koliko to znese in mu dajte v stimulacijo (osnona ura+minulo delo), na plačilni listi pa vseeno prikažite dopust, koliko mu pripada za tri mesece.